Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Μαρόκο: Αυθεντικό το βίντεο που δείχνει τις δολοφονίες των τουριστριών από τζιχαντιστές

Μαρόκο: Αυθεντικό το βίντεο που δείχνει τις δολοφονίες των τουριστριών από τζιχαντιστές

Πιθανότατα αυθεντικό είναι σύμφωνα με την αστυνομία το βίντεο που δείχνει τις δολοφονίες των δύο σκανδιναβών τουριστριών στο Μαρόκο από τζιχαντιστές.

Τα πτώματα της Λουίζα Βεστεράγκερ Γέσπερσεν, 24 ετών, από τη Δανία, και της Μάρεν Ούλαντ, 28 ετών, από τη Νορβηγία, βρέθηκαν τη Δευτέρα (17.12.2018) στο Όρος Άτλας, καθ΄οδόν προς το Τουμπκάλ, την υψηλότερη κορυφή της βορείου Αφρικής και δημοφιλή προορισμό για τους ορειβάτες.

Οι μαροκινές αρχές ανακοίνωσαν πως τέσσερις ύποπτοι που έχουν συλληφθεί σε σχέση με τη δολοφονία είχαν δηλώσει πίστη στο ΙΚ σε βίντεο που ανήρτησαν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πριν από τις δολοφονίες. Οι γυναίκες έφεραν τραύματα από μαχαίρι στον λαιμό, ανέφερε το Μαρόκο.

Ένα ξεχωριστό βίντεο που δείχνει τους θανάτους, το οποίο αναρτήθηκε επίσης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, είναι πιθανόν αληθινό, ανέφερε η νορβηγική αστυνομία.

«Όσον αφορά την αποτίμηση του βίντεο που φέρεται να δείχνει τις δολοφονίες, απομένει ακόμα να γίνει κάποια τεχνική ανάλυση και αποτίμηση», ανέφερε σε μια δήλωση το Εθνικό Γραφείο Διερεύνησης Εγκλημάτων.

“Δεν έχουμε λόγο να πιστέψουμε ότι είναι ψεύτικο”

«Εξακολουθώ να πιστεύω, ωστόσο, πως έχουμε βάση για να πούμε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο που να δείχνει πως αυτό το βίντεο δεν είναι αληθινό.»

Η νορβηγική αστυνομία δεν ήταν προς το παρόν διαθέσιμη για περισσότερα σχόλια ενώ η ομόλογή της τής Δανίας εξακολουθεί να αναλύει το βίντεο. Οι μαροκινές αρχές δήλωσαν χθες πως εξακολουθούν να εργάζονται προκειμένου να εξακριβώσουν την αυθεντικότητα του βίντεο.

Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τη νορβηγική πρεσβεία στη μαροκινή πρωτεύουσα Ραμπάτ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις οικογένειες των θυμάτων και για την καταδίκη της τρομοκρατίας. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πει στο Facebook ότι θα συμμετάσχουν.

Αργότερα σήμερα, θα πραγματοποιηθεί πορεία με πυρσούς στην Μπράιν, την παραλιακή πόλη από την οποία καταγόταν η Μάρεν Ούλαντ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την οικογένειά της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις