Κυριακή, 19 Μαΐ
25oC Αθήνα

Μαθήματα… υποκρισίας από ΗΠΑ – Ρωσία στον ΟΗΕ για το Χαλέπι [vid]

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Την ώρα που άμαχοι εκτελούνται εν ψυχρώ ακόμη και μέσα στα ρημαγμένα σπίτια τους ή στους δρόμους. Την ώρα που χιλιάδες άμαχοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ο “πολιτισμένος” κόσμος δίνει (ξανά και ξανά) μαθήματα υποκρισίας. Πονάει για τα δεινά του συριακού λαού αλλά επιλέγει να μείνει παρατηρητής. Ή να σταθεί στο πλευρό του Άσαντ.

Κάτι τέτοιο έγινε και το βράδυ της Τρίτης (13.12.2016) όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να συνεδριάσει εκτάκτως για την κατάσταση στη Συρία και συγκεκριμένα στο Χαλέπι. Ήταν μια ακόμη έκτακτη συνεδρίαση στα έξι χρόνια του εμφυλίου. Μια ακόμα που κατέληξε “μια τρύπα στο νερό”.

Εκείνο που (μέσα στ’ άλλα) έκανε εντύπωση ήταν η τοποθέτηση της πρεσβευτού των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ. Εγκάλεσε (και καλά έκανε) τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν για τα όσα κάνουν στο Χαλέπι.

«Είστε πραγματικά ανίκανοι να νιώσετε ντροπή; Δεν υπάρχει τίποτα που να σας κάνει να ντρέπεστε; Δεν υπάρχουν βαρβαρότητες κατά αμάχων; Δεν υπάρχουν εκτελέσεις παιδιών που να σας επηρεάζουν; Να σας τρομάζουν; Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν θα πείτε ψέματα;» είπε η Πάουερ.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας της απάντησε με ειρωνεία. Είπε πως εμφανίζεται “μητέρα Τερέζα” και την κάλεσε να θυμηθεί ποια χώρα εκπροσωπεί και μετά να μιλήσει για ηθική ανωτερότητα.

Και τι έγινε; Η Αμερικανίδα δεν είπε κουβέντα για τα λάθη (επιεικώς) των ΗΠΑ ούτε και φυσικά αναρωτήθηκε αν η ίδια και η κυβέρνησή της πρέπει να νιώθουν την ίδια ντροπή με τους άλλους, ο Ρώσος κουβέντα για τους βομβαρδισμούς που σκοτώνουν αμάχους. Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα. Για τους αμάχους που εκτελούνται και ουσιαστικά κρατούνται όμηροι από τον Άσαντ και τους αντάρτες κουβέντα κανείς.

Ας μην απορούμε μετά…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε