Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

“Μάχη” στον ΟΗΕ για την κτηνωδία στην Συρία! Πώς κοντράρονται ΗΠΑ και Ρωσία

Συρία ΗΠΑ Ρωσία

Ο πόλεμος στην Συρία μαίνεται, ο θάνατος παραμονεύει και η συζήτηση για το αν έγινε χημική επίθεση θα συνεχιστεί και στον ΟΗΕ, όπου ΗΠΑ και Ρωσία προσέρχονται απόψε με ξεχωριστά ψηφίσματα.

Στην Συρία καταγγέλεται πως έχει γίνει χημική επίθεση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από βίντεο και φωτογραφίες ανθρώπων με συμπτώματα δηλητηρίασης από χημικά όπλα. Το αν αυτό συνέβη ή όχι, θα συζητηθεί απόψε στον ΟΗΕ. Εκεί όπου ΗΠΑ και Ρωσία προσέρχονται με… δική τους ατζέντα.

Τι θέλουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδας επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης.

Ένα σχέδιο που προβλέπει τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Χθες, ο Πούτιν χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα στοιχεία αυτού του σχεδίου που καταδικάζει τις φερόμενες επιθέσεις που διαπράχθηκαν το Σάββατο στην Ντούμα στην ανατολική Γούτα. Η Μόσχα, όπως η Δαμασκός, διαψεύδουν κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων.

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι είναι πιθανό η Ρωσία να ασκήσει βέτο στο σχέδιο. Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.

“Απαντά” η Ρωσία με… δικό της ψήφισμα!

Τι κάνει, όμως, ο Πούτιν από την πλευρά του; Οι πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν πως η η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να διεξαχθεί ψηφοφορία σήμερα το βράδυ επί δύο σχεδίων αποφάσεων για τη Συρία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Click4more: “Ελάτε να δείτε αν έγινε χημική επίθεση στην Ντούμα” λέει το συριακό καθεστώς! Έγινε… αποδεκτή η πρόσκληση

Το 15μελες ΣΑ αναμένεται -όπως προαναφέραμε- στις 22.00 ώρα Ελλάδας να ψηφίσει επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης που προβλέπει τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Η Ρωσία ανέφερε ότι θα θέσει έπειτα σε ψηφοφορία ένα άλλο σχέδιο απόφασης που θα στηρίζει συγκεκριμένα την αποστολή ερευνητών του ΟΑΧΟ στο σημείο της φερόμενης φονικής επίθεσης του Σαββάτου.

Μένει να φανεί πού θα οδηγήσει αυτή η διπλωματική “κινητικότητα”…

Σοκαριστικά στοιχεία από την Συρία

Παράλληλα, ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, Πάνος Μουμτζής, δήλωσε πως σχεδόν 700.000 Σύροι έχουν εξωθηθεί να τραπούν σε φυγή από τα σπίτια τους από την έναρξη του χρόνου, εξαιτίας των μαχών που μαίνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας.

«Είμαι βαθύτατα ανήσυχος για τη συνεχή μαζική εκτόπιση περίπου 700.000 Σύρων από την έναρξη του χρόνου λόγω των μαινόμενων εχθροπαξιών στη χώρα», τόνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή του.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, 133.000 από την Ανατολική Γούτα, στις πύλες της Δαμασκού, ενώ η βία συνεχίζεται στο νότιο τμήμα της συριακής πρωτεύουσας, στη βόρεια επαρχία Χομς και στο βορειοανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις