Κόσμος

Μαχμούντ Αμπάς: Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Βρετανία είναι ένα «ουσιαστικό και αναγκαίο βήμα»

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος μιλά για ένα αποφασιστικό βήμα προς την ειρήνη, ενώ ένας σκληροπυρηνικός Ισραηλινός υπουργός αντιδρά καλώντας σε άμεση προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μετά την επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από τη Βρετανία, την Αυστραλία και τον Καναδά, οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν: ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την Κυριακή (21.09.2025) την απόφαση του Λονδίνου.

Σε ανακοίνωσή του, ο Μαχμούντ Αμπάς έκανε λόγο για «ένα ουσιαστικό και αναγκαίο βήμα» προς την επίτευξη μιας «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» στη Μέση Ανατολή, μετά την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που και άλλα κράτη της G7, ανάμεσά τους η Γαλλία, ετοιμάζονται να προχωρήσουν στο ίδιο διπλωματικό βήμα τις επόμενες ημέρες, ενισχύοντας τη διεθνή δυναμική υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Ένταση από Ισραηλινό υπουργό

Στην Ιερουσαλήμ, η αντίδραση υπήρξε άμεση επίσης: ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ καταδίκασε την αναγνώριση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Αυστραλία και κάλεσε, σε αντίποινα, στην «άμεση προσάρτηση» της Δυτικής Όχθης, την οποία το Ισραήλ αποκαλεί Ιουδαία-Σαμάρεια.

«Αυτή η αναγνώριση επιβάλλει μια ξεκάθαρη και άμεση απάντηση: την προσάρτηση των εδαφών», δήλωσε ο Μπεν Γκβιρ σε ανακοίνωσή του, αναδεικνύοντας το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στην πρωτοβουλία πολλών δυτικών χωρών και τη σκληρή γραμμή που υιοθετεί ένα μέρος της ισραηλινής κυβέρνησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο με τον Καναδά: Στο 50% οι δασμοί σε αυτοκίνητα και χάλυβα από 1η Ιανουαρίου 2027
«Κατασκευάστε στις ΗΠΑ και οι δασμοί είναι ΜΗΔΕΝΙΚΟΙ. Ο Καναδάς δεν θα αντιμετωπίζεται πλέον σαν Πολιτεία!» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος με ανάρτηση στο Truth Social
Ο Ντόναλντ Τραμπ
«Το Ιράν καταρρέει πλήρως» έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social λίγο πριν τις ανακοινώσεις Μπέσεντ για την οικονομική D-Day
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ αναμένεται να παρουσιάσει νέα σκληρότερα οικονομικά μέτρα κατά του Ιράν σε συνέντευξη Τύπου στις 20.00 ώρα Ελλάδας
Ντόναλντ Τραμπ
Στους gamers ψάχνει για κατασκόπους η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας – Στόχος οι κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας
Σύμφωνα με πληροφορίες της Telegraph, πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας, Bundesnachrichtendienst (BND), θα παρευρεθούν στο μεγαλύτερο φεστιβάλ video games στον κόσμο, την Gamescom 2026 της Κολωνίας
Gamer