Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Μαζεύτηκε ο Ερντογάν λόγω Μέρκελ: “Υπάρχει Δικαιοσύνη”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μία καθόλου αθώα επίσκεψη πραγματοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα. Ερντογάν και Μέρκελ μίλησαν για το μεταναστευτικό, για την Ελλάδα αλλά και για την ελευθερία στην Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος άφησε πίσω τις απειλές και τόνισε ότι υπάρχει Δικαιοσύνη στη χώρα του και πως η συμφωνία για το προσφυγικό είναι σημαντική και για την ΕΕ και για την χώρα του. 

Ο Ερντογάν απέρριψε την κριτική που διατυπώνουν τα στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης, τα οποία εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο κατάργησης του διαχωρισμού των εξουσιών εάν η συνταγματική αναθεώρηση, που θα ενισχύσει σημαντικά τις εξουσίες του, εγκριθεί.

«Αυτό δεν έχει απολύτως καμία βάση (…) Υπάρχει νομοθετικό σώμα, υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχει η Δικαιοσύνη» δήλωσε ο Ερντογάν. «Δεν τίθεται ζήτημα ότι τερματίζεται ο διαχωρισμός των εξουσιών» επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος.
Με την αναθεώρηση του Συντάγματος «το εκτελεστικό σώμα θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να εργαστεί γρηγορότερα.

Η δικαστική εξουσία θα διατηρήσει την ισχύ της και θα λειτουργεί όπως συνήθως με το νέο σύστημα» τόνισε ο ίδιος. Οι δύο ηγέτες συζήτησης επίσης τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που συνάφθηκε τον περασμένο Μάρτιο μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, όπως επίσης για την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι η τρίτη φορά που η Μέρκελ επισκέπτεται την Τουρκία από την 18η Μαρτίου του 2016, όταν η ΕΕ και η Άγκυρα σύναψαν την συμφωνία για το μεταναστευτικό. «Το ζήτημα των προσφύγων είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία όπως επίσης για την ΕΕ και τη Γερμανία» υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για τους πρόσφυγες στηρίζεται σε «κοινό συμφέρον».

Η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και στελέχη της αντιπολίτευσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε