Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Με NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανοιχτά του Καστελόριζου και “πάγωμα” των διερευνητικών απαντά η Τουρκία στη συμφωνία με Αίγυπτο

Με NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανοιχτά του Καστελόριζου και “πάγωμα” των διερευνητικών απαντά η Τουρκία στη συμφωνία με Αίγυπτο

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της οργισμένης ανακοίνωσης του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου περί οριοθέτησης ΑΟΖ, ήρθε και η “δέσμευση” περιοχής ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο για τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά.

Εκτός από την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, η Άγκυρα προχωρά και σε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά, στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Οι συντεταγμένες της NAVTEX για την τουρκική άσκηση είναι οι ακόλουθες:

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Open, η Άγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα ότι από πλευράς της ματαιώνονται, προς το παρόν, οι διερευνητικές επαφές που ήταν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρωτοβουλία αυτή είναι από την τουρκική πλευρά και ουσιαστικά φαίνεται πως είναι η οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας στην συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

“Βράζουν” οι Τούρκοι

Είχε προηγηθεί η “κολασμένη” ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριζε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος δεν έχουν… θαλάσσια σύνορα, ενώ διατύπωνε και ευθείες απειλές.

«Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο.

click4more: Ο χάρτης της συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου

Επιπλέον σημειώνει πως «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ αφήνει αιχμές για την Αίγυπτο λέγοντας: «Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. Χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης.

click4more: Μητσοτάκης: Μήνυμα από την Χάλκη για την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου με “μπηχτή” στον Ερντογάν (video)

Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Με πληροφορίες από: Open / Star.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις