Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Με αναμμένα κεριά και διαδικτυακή αγρυπνία θα τιμηθεί η επέτειος της εξέγερσης στην Τιενανμέν

Με αναμμένα κεριά και διαδικτυακή αγρυπνία θα τιμηθεί η επέτειος της εξέγερσης στην Τιενανμέν

Διαφορετική θα είναι φέτος η επέτειος από την εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν με τους πολίτες στην Κίνα παρά την απαγόρευση να θέλουν να τιμήσουν τα θύματα.

Ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχεδιάζουν να ανάψουν κεριά σε όλη την πόλη σήμερα, επέτειο τις αιματηρής καταστολής του 1989 από τα κινεζικά στρατεύματα στην πλατεία Τιενανμέν παρακάμπτοντας την απαγόρευση που επιβλήθηκε στην καθιερωμένη δημόσια συγκέντρωση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η επέτειος της 4ης Ιουνίου σημειώνεται σε μια ευαίσθητη περίοδο στην ημιαυτόνομη πόλη φέτος μετά την κίνηση του Πεκίνου την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, η οποία, σύμφωνα με επικριτές, θα συντρίψει τις ελευθερίες στο χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Τα κινεζικά ΜΜΕ και ορισμένοι αξιωματούχοι του Πεκίνου από την άλλη εκφράζουν την υποστήριξή τους για τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της αστυνομικής βαναυσότητας. Κατά τη σημερινή επέτειο δεν γίνονται εκδηλώσεις στην ηπειρωτική Κίνα, όπου το θέμα είναι ταμπού και οποιαδήποτε σχετική συζήτηση λογοκρίνεται αυστηρά.

Αυξημένα τα μέτρα στο Πεκίνο

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την Πλατεία Τιενανμέν, ένα δημοφιλές για τους τουρίστες αξιοθέατο στο κέντρο του Πεκίνου, φαίνεται να είναι αυξημένα, με την αστυνομία να κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία της σε σχέση με μια συνηθισμένη μέρα.

Στο Χονγκ Κονγκ, κάθε χρόνο πραγματοποιείται αγρυπνία με κεριά στο πάρκο Βικτόρια της πόλης τα τελευταία τριάντα χρόνια σε ανάμνηση του γεγονότος, μια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν συνήθως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Όμως αυτή την εβδομάδα η αστυνομία δήλωσε πως μια μαζική συγκέντρωση θα αποτελούσε απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς η πόλη κατέγραψε τα πρώτα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα του κορονοϊού έπειτα από αρκετές εβδομάδες.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τους οργανωτές της εκδήλωσης να καλέσουν τους πολίτες, αντί για την αγρυπνία, «να ανάψουν κεριά παντού» στην πόλη στις 8.00 π.μ. τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) και να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή λίγο μετά. Όποιος φοβάται ότι θα κατηγορηθεί για συμμετοχή σε παράνομη συνάθροιση, προτρέπεται να τιμήσει την ημέρα στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #6431truth, παραπέμποντας στην 31η επέτειο καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε χθες την Κίνα να επιτρέψει στους πολίτες στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, την άλλη ημι-αυτόνομη πόλη που ανήκει στην Κίνα, να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις για την επέτειο, λέγοντας ότι θα ήταν «ένα σήμα ότι οι βασικές ελευθερίες εξακολουθούν να προστατεύονται».

Η Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί το Πεκίνο, όπου προγραμματίζονται εκδηλώσεις για την επέτειο στη διάρκεια ολόκληρης της σημερινής ημέρας, κάλεσε χθες την Κίνα να ζητήσει συγγνώμη, μια έκκληση που απέρριψε η ενδοχώρα ως «ανοησίες».

«Στην Κίνα, ο χρόνος έχει 364 ημέρες: μία ημέρα ξεχνιέται», έγραψε η δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-ουέν στη σελίδα της στο Facebook. «Ελπίζω πως σε κάθε γωνιά της γης δεν θα υπάρξουν ξανά ημέρες που εξαφανίζονται από τα ημερολόγια. Εύχομαι καλή επιτυχία στο Χονγκ Κονγκ».

Δεν έχει δοθεί πλήρης κατάλογος των νεκρών από την εξέγερση

Η Κίνα δεν έχει δώσει ποτέ πλήρη απολογισμό της βίαιης καταστολής του 1989. Ο απολογισμός των θανάτων που έδωσαν αξιωματούχοι ημέρες αργότερα ήταν περίπου 300, οι περισσότεροι στρατιώτες, όμως ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι μπορεί να έχουν πεθάνει χιλιάδες άνθρωποι.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι θρηνεί τα θύματα και στέκεται «στο πλευρό του λαού της Κίνας που εξακολουθεί να ελπίζει σε μια κυβέρνηση που θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες, και τη βασική ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για την επέτειο στα κινεζικά ΜΜΕ σήμερα, όμως ο Χου Σιτζίν, εκδότης της Global Times, μιας εθνικιστικής ταμπλόιντ που εκδίδεται από τη Λαϊκή Ημερησία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία της δήλωσης των ΗΠΑ, μαζί με το σχόλιό του.

«Το συμβάν της Τιενανμέν έδωσε στην κινεζική κοινωνία μια ένεση πολιτικού εμβολίου, το οποίο μας επέτρεψε να έχουμε ανοσία σε οποιαδήποτε χρωματιστή επανάσταση. Τριάντα ένα χρόνια μετά, ξέσπασαν ταραχές στις ΗΠΑ οι οποίες επεκτείνονται. Σκέπτονται μόνο να το εξαγάγουν, αλλά ξεχνούν να ετοιμάσουν ένα εμβόλιο για τους εαυτούς τους».

Ο Χου δεν επεκτάθηκε. Ο όρος χρωματιστή επανάσταση χρησιμοποιείται συχνά για τις ειρηνικές εξεγέρσεις σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει και άλλα λαϊκά κινήματα.

Στο Χονγκ Κονγκ, αξιωματούχοι έχουν δηλώσει κατ΄επανάληψη πως η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των οκτώ ατόμων είναι ένα μέτρο δημόσιας υγείας και δεν έχει πολιτικά κίνητρα. Η αστυνομία κάλεσε μέσω του Facebook τους πολίτες να αποφύγουν τις απαγορευμένες, λόγω κορονοϊού, συγκεντρώσεις.

Ωστόσο τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης επιτρέπουν τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις και ορισμένοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν εκκλησίες και ναούς. Οι κάτοικοι αναμένεται επίσης να αποθέσουν λουλούδια κατά μήκος μιας παραλιακής λεωφόρου, ενώ καλλιτέχνες σχεδιάζουν να παρουσιάσουν σύντομα θεατρικά έργα δρόμου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις