Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Με «ντρίπλα» η ΕΕ επιχειρεί να παρακάμψει το βέτο του Ορμπάν για την ενίσχυση της Ουκρανίας με 50 δισ.

Με «ντρίπλα» η ΕΕ επιχειρεί να παρακάμψει το βέτο του Ορμπάν για την ενίσχυση της Ουκρανίας με 50 δισ.

Τρόπους να παρακάμψουν το βέτο της Ουγγαρίας και του Βίκτορ Ορμπάν αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας αναζητούν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την παραμονή έκτακτης συνόδου κορυφής.

Η «ντρίπλα» που σκέφτηκαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες είναι να προτείνουν στον Ορμπάν η ενίσχυση των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία σε βάθος τετραετίας να συζητείται κάθε χρόνο.

Η «φάκα» για τον Ορμπάν θα είναι ότι – σύμφωνα με την πρόταση – θα διοργανώνεται μεν μια ετήσια συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά χωρίς να δίδεται η δυνατότητα βέτο.

Το βέτο είναι αυτό που στο οποίο ελπίζει ο πιστός σύμμαχος της Ρωσίας Ορμπάν, προκειμένου να μπορεί να πιέζει ή και να εκβιάζει τους υπόλοιπους ηγέτης της ΕΕ, μέχρι να καταφέρει να «ξεπαγώσει» τα κονδύλια που προορίζονταν για την Ουγγαρία, αλλά δεν χορηγούνται λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου για τις οποίες κατηγορείται η Βουδαπέστη.

«Υπάρχει μια πρόταση…που σαφώς τείνει το χέρι στην Ουγγαρία», δήλωσε σε δημοσιογράφους Ευρωπαίος διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Ορμπάν ζητεί να μπορεί να γίνεται μια ετήσια αναθεώρηση των κεφαλαίων προς την Ουκρανία, αλλά οι άλλες χώρες της ΕΕ δεν θέλουν να δώσουν στην Ουγγαρία την ευκαιρία να ασκεί βέτο.

 Πάντως υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εκτίμησε ότι υπάρχουν «περισσότερες θετικές ενδείξεις» απ’ ό,τι στο τέλος του 2023, όταν ο Βίκτορ Ορμπάν, αντίθετα προς τις απόψεις των υπόλοιπων 26 αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, μπλόκαρε τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να πείσουν τον Ούγγρο ομόλογό τους, οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί να βρουν μια λύση για να συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά την Ουκρανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις