Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Μέγας Αλέξανδρος, Έλληνας ή “Μακεδόνας; Η προκλητική… απορία Τούρκου δημοσιογράφου – video

Μέγας Αλέξανδρος, Έλληνας ή “Μακεδόνας; Η προκλητική… απορία Τούρκου δημοσιογράφου – video

Το ότι η Τουρκία έχει στενούς δεσμούς (κυρίως οικονομικούς) με την ΠΓΔΜ είναι γνωστό. Και δεν είναι η πρώτη φορά που από την άλλη πλευρά του Αιγαίου έρχεται ένα προκλητικό δημοσίευμα. Αυτή τη φορά τίθεται το ερώτημα τι… ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος.

Και δεν έχει να κάνει με την ιδιότητα αλλά με την… εθνικότητα. «Μέγας Αλέξανδρος, Έλληνας ή Μακεδόνας» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του κειμένου που υπογράφει ο δημοσιογράφος Οράλ Τσαλισλάρ στην εφημερίδα Posta.

Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής βρίσκεται στα Σκόπια και στο άρθρο του με τον συγκεκριμένο τίτλο περιγράφει τα όσα ζει στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ. Κάνει λόγο για «πραγματιστές πολιτικούς» αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ και στέκεται ιδιαίτερα στις (πολλές) τουρκικές επενδύσεις στη χώρα.

Ο Τσαλισλάρ αναφέρει πως εξαιτίας της δράσης των εθνικιστών σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, οι σχέσεις των δυο χωρών ήταν τεταμένες. Αποθεώνει τους δυο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «παρά τον εθνικιστικό φανατισμό» οι δύο ηγέτες κατάφεραν να βρουν τον δρόμο προς τον συμβιβασμό.

Ο Μέγας Αλέξανδρος και η… γη του

«Η γη του Μέγα Αλέξανδρου, μετά από εκατοντάδες χρόνια είναι ένα θέμα ιστορικά αμφιλεγόμενο. Ποιος είναι “αληθινά” Μακεδόνας; Είναι η Ελλάδα ή η Μακεδονία;» αναρωτιέται ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Δεν παραλείπει, φυσικά, να τονίσει το τουρκικό στοιχείο στην ΠΓΔΜ, τις «βαθιές σχέσεις» των Σκοπίων με την Άγκυρα και βέβαια τις τουρκικές επενδύσεις. Όπως άλλωστε επισημαίνει, το ταξίδι του στα Σκόπια έγινε μετά από πρόσκλησης της κρατικής τράπεζας Halkbank.

Πρόκειται για την τράπεζα που ανοίγει 40 υποκαταστήματα στα Σκόπια, αυξάνοντας έτσι το μερίδιο αγοράς που έχει υπό τον έλεγχό της. Αυτή δεν είναι η μοναδική τουρκική επένδυση στην ΠΓΔΜ. Τούρκοι άλλωστε διαχειρίζονται και το αεροδρόμιο των Σκοπίων…

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ και sputniknews.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις