Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μέκκα: Εκατομμύρια μουσουλμάνοι συρρέουν για προσκύνημα

Μέκκα: Εκατομμύρια μουσουλμάνοι συρρέουν για προσκύνημα
photo Reuters

Πάνω από δυο εκατομμύρια μουσουλμάνοι μουσουλμάνοι άρχισαν σήμερα το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας.

Παράλληλα οι αρχές προσπαθούν να αποφύγουν κάθε απόπειρα πολιτικοποίησης αυτής της θρησκευτικής συγκέντρωσης στη Μέκκα με φόντο τις επίμονες εντάσεις στον Κόλπο.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν κινητοποιηθεί ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και να μην υπάρξουν νεκροί στη Μέκκα από ασφυξία και ποδοπάτημα όπως τα προηγούμενα χρόνια. Να σημειωθεί πως η πιο αιματηρή απ’ όλες είχε στοιχίσει το 2015 τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους.

Συνολικά περίπου 2,5 εκατομμύρια προσκυνητές, ξένοι ή από τη Σαουδική Αραβία, αναμένεται να συγκεντρωθούν φέτος στη Μέκκα, όπως αναφέρει ο τοπικός τύπος.

photo Reuters

«Όλοι οι κρατικοί θεσμοί έχουν κινητοποιηθεί» και «είμαστε υπερήφανοι που υπηρετούμε τους ‘φιλοξενούμενους του Θεού’», δήλωσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας Μπάσαμ Ατία. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του υπουργείου του προσκυνήματος , τον Χάτεμ μπεν Χάσαν Κάντι, «περισσότερες από 1,8 εκατομμύριο βίζες έχουν χορηγηθεί ηλεκτρονικά, χωρίς να περάσουν από τα προξενεία. Είναι μια επιτυχία».

Κύματα πιστών απ’ όλο τον κόσμο έχουν συρρεύσει στη Μέκκα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, για το χατζ, το προσκύνημα αυτό που αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες του ισλάμ και κάθε μουσουλμάνος οφείλει να κάνει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, εφόσον έχει τα μέσα.

Σήμερα οι προσκυνητές παρακολουθούν την εβδομαδιαία προσευχή στο Μεγάλο Τζαμί, ενώ οι θερμοκρασίες έξω ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι προσκυνητές πηγαίνουν στη συνέχεια στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, πεζή ή με λεωφορεία. Η Μίνα, μια στενή κοιλάδα, στην οποία δεσπόζουν βουνά, μεταμορφώνεται σε κάθε περίοδο του χατζ σ’έναν τεράστιο καταυλισμό από λευκές σκηνές που στεγάζουν τους πιστούς.

Περίπου «350.000 κλιματιζόμενες σκηνές έχουν στηθεί», δήλωσε σαουδάραβας αξιωματούχος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις