Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μεξικό: «Η σύλληψη των παιδιών του Τσάπο εμπίπτει στην ευθύνη του Μεξικού»

Μεξικό Τσάπο

Η σύλληψη των τεσσάρων παιδιών του «Τσάπο» Γκουζμάν, του διασημότερου Μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών, εμπίπτει στην ευθύνη του Μεξικού, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, απαντώντας στις ΗΠΑ, που υποσχέθηκαν ανταμοιβή ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Εάν βρίσκονται στη μεξικανική επικράτεια, εμπίπτει στη δική μας εξουσία να τους συλλάβουμε. Δεν θα επιτρέψουμε σε μια ξένη δύναμη να ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο ούτε με οποιονδήποτε άλλο στο έδαφός μας», σημείωσε ο Μεξικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρεί πέντε ή έξι ημέρες την εβδομάδα.

Η Ουάσιγκτον πρόσφερε ανταμοιβή ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψη των τεσσάρων γιων του Χοακίν «Τσάπο» Γκουζμάν, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ, αφότου συνελήφθη στο Μεξικό, απελάθηκε και δικάστηκε.

Τα παιδιά του Οβίδιο Γκουζμάν Λόπες, Ιβάν Αρσιβάλδο Γκουζμάν Σαλαζάρ, Χεσούς Αλφρέδο Γκουζμάν Σαλαζάρ και Χοακίν Γκουζμάν Λόπες είναι, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, οι ηγέτες του καρτέλ της Σιναλόα. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης υποσχεθεί 10 εκατομμύρια δολάρια για τη σύλληψη του αρχηγού του αντίπαλου καρτέλ (Jalisco New Generation Cartel).

Ο πρόεδρος του Μεξικού είπε ότι δεν ανέφερε το θέμα στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο συναντήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να αντιδράσουν, παραδέχθηκε: «Πολλοί Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους, περισσότεροι από 100.000, εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών, που είναι πολύ επικίνδυνα. Για αυτόν τον λόγο πήραν αυτήν την απόφαση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις