Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Μεξικό: Ποινική έρευνα για την φωτιά σε κέντρο μεταναστών – Στο «κάδρο» υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι

Μεξικό: Ποινική έρευνα για την φωτιά σε κέντρο μεταναστών – Στο «κάδρο» υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι

Ο γενικός εισαγγελέας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ποινική έρευνα εναντίον υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ανάμεσά τους και δύο διευθυντές του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης του Μεξικού (INM), στο πλαίσιο της έρευνας για τη φωτιά που ξέσπασε τον Μάρτιο σε κέντρο κράτησης μεταναστών στη Χουάρες.

Μεταξύ των αξιωματούχων αυτών -σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης- είναι ο επικεφαλής του INM, ο Φρανσίσκο Γκαρδούνο, και ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης του Μεξικού (INM) για την πολιτεία Τσιουάουα, όπου βρίσκεται το κέντρο κράτησης μεταναστών, ο Σαλβαδόρ Γκονσάλες.

Οι δύο διευθυντές του Ινστιτούτου ερευνώνται για «παραλείψεις» σε δύο υποθέσεις: την τραγωδία στη Χουάρες στα τέλη Μαρτίου, που κόστισε τη ζωή σε 40 μετανάστες, και σε ένα άλλο «παρόμοιο» περιστατικό που σημειώθηκε στις 31 Μαρτίου 2020 στο Τενοσίκε, της πολιτείας Ταμπάσκο, όταν έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 14.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δεν διευκρίνισε αν έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον των προσώπων αυτών ή αν πρόκειται να απαγγελθούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής εισαγγελίας, ο Γκαρδούνο και ένας ακόμη υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος σύμφωνα με δύο πηγές είναι ο Αντόνιο Μολίνα, απέτυχαν «να επιβλέψουν, να προστατεύσουν και να εγγυηθούν την ασφάλεια των ανθρώπων και των εγκαταστάσεων για τις οποίες ήταν υπεύθυνοι» και διευκόλυναν τη διάπραξη «εγκλημάτων κατά μεταναστών».

Η πυρκαγιά αυτή ξέσπασε μετά την προειδοποίηση ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής του Μεξικού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η INM και τις ανησυχίες που εξέφρασε η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον θάνατο ενός μετανάστη σε άλλο κέντρο κράτησης το 2020.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που έχει ξεκινήσει για το περιστατικό, έχουν συλληφθεί ήδη πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο μετανάστης που έβαλε τη φωτιά.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει δεσμευθεί ότι οι υπεύθυνοι για την τραγωδία θα τιμωρηθούν.

Χθες, Τρίτη, ο Λόπες Ομπραδόρ επεσήμανε ότι οι μετανάστες δεν κατάφεραν να βγουν από το κελί όπου κρατούνταν και όπου ξέσπασε η πυρκαγιά επειδή ο υπεύθυνος που είχε το κλειδί ήταν απών.

Επαναπατρισμός σορών

Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Μεξικού ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή (07.04.2023) τον επαναπατρισμό των σορών των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη Χουάρες, με τη μεταφορά της σορού ενός Κολομβιανού και επτά πολιτών του Ελ Σαλβαδόρ.

Σήμερα επαναπατρίστηκαν οι σοροί 17 Γουατεμαλτέκων και έξι πολιτών της Ονδούρας.

Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, η πυρκαγιά προκλήθηκε από έναν μετανάστη ο οποίος έβαλε φωτιά σε ένα στρώμα στο κελί που μοιραζόταν με άλλους 67 άνδρες για να διαμαρτυρηθεί για την απέλασή του.

Συνολικά 19 πολίτες της Γουατεμάλας, 7 πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ, 7 πολίτες της Βενεζουέλας, 6 πολίτες της Ονδούρας και ένας Κολομβιανός σκοτώθηκαν από την πυρκαγιά.

Οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας έδειξαν ότι, αφού ξέσπασε η φωτιά, κανένα μέλος της υπηρεσίας μετανάστευσης ούτε κάποιο μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας δεν βοήθησαν τους μετανάστες που ήταν κλειδωμένοι σε ένα κελί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις