Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Μεξικό: Συνέλαβαν τη σύζυγο του αρχιβαρόνου ναρκωτικών – Δούλευε στο πόδι του

Μεξικό: Συνέλαβαν τη σύζυγο του αρχιβαρόνου ναρκωτικών – Δούλευε στο πόδι του
φωτογραφία αρχείου, Μεξικό, Reuters

Η σύζυγος του υπ’ αριθμόν 1 βαρόνου ναρκωτικών Νεμέσιο Οσεγκέρα Σερβάντες συνελήφθη από τις αρχές του Μεξικού. Κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ο Οσεγκέρα, γνωστός με το παρατσούκλι “Ελ Μέντσο”, διαδέχτηκε τον Χοακίν Γκουσμάν. Ο αποκαλούμενος “Ελ Τσάπο” εκδόθηκε πέρυσι να δικαστεί στις ΗΠΑ. Για νομιμοποίηση εσόδων από τη διακίνηση ηρωίνης κατηγορείται η σύζυγος του “Ελ Μέντσο”.

Η Ροσαλίντα Γκονσάλες Βαλένσια συνελήφθη από πεζοναύτες στο Σαπόπαν, ένα προάστιο της πόλης Γουαδαλαχάρα, στη δυτική Πολιτεία Χαλίσκο. “Δεν έπεσε ούτε τουφεκιά”, δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Αλφόνσο Ναβαρέτε.

Ο Ναβαρέτε εξήγησε ότι η σύζυγος του βαρόνου «φέρεται να διαχειριζόταν πόρους» για λογαριασμό του Καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο. Οι μεξικανικές αρχές την χαρακτηρίζουν πλέον ως την ισχυρότερη συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα. Έχει εξαπλωθεί σε εννιά πολιτείες του Μεξικού, στις ΗΠΑ, ενώ διατηρεί επίσης σχέσεις με συμμορίες σε άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ευρώπης και της Ασίας. “Αυτή η γυναίκα είναι πιθανόν η διαχειρίστρια των πόρων της εγκληματικής οργάνωσης” και αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις, επέμεινε ο Ναβαρέτε.

Το Καρτέλ διακινεί ναρκωτικά αξίας 50 δισ. δολαρίων

Κατά τους υπολογισμούς της μεξικανικής κυβέρνησης, το καρτέλ που διευθύνει ο «Ελ Μέντσο» έχει συσσωρεύσει έσοδα ύψους έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην ίδια επιχείρηση, οι Πεζοναύτες συνέλαβαν επίσης έναν ακόμη ύποπτο, που κατονομάστηκε μόνο ως Χεράρδο Ν.. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της συμμορίας στα Πολιτείες Γουαναχουάτο και Μιτσοακάν. Ο άνδρας αυτός, ο οποίος κατηγορείται για φόνους αστυνομικών και μελών αντίπαλων καρτέλ, έχει επίσης ζητηθεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Τον καταζητούν για μια ανθρωποκτονία που διαπράχθηκε το 2002 στο Όρεγκον. Στην επιχείρηση κατασχέθηκε εξάλλου ποσότητα 270 κιλών κοκαΐνης.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας στη Γουαδαλαχάρα, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Μεξικού, τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο αντιποίνων από το Καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο. Οι αρχές στο Σικάγο χαρακτηρίζουν τον «Ελ Μέντσο» δημόσιο κίνδυνο υπ’ αριθμόν 1. Μάλιστα προσφέρουν αμοιβή ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του. Το 2015, μέλη της συμμορίας του “Ελ Μέντσο” είχαν σκοτώσει 20 στρατιωτικούς και μια αστυνομικίνα. Έκαναν χρήση εκτοξευτήρα οπλοβομβίδων εναντίον στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Έτος απαγωγών, εκβιασμών και δολοφονιών στο Μεξικό

Η συμμορία από το Χαλίσκο αμφισβήτησε την κυριαρχία του καρτέλ Σιναλόα του Γκουσμάν και άλλων οργανώσεων σε διάφορες περιοχές του Μεξικού και απέσπασε τον έλεγχο οδών διακίνησης ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ. Στις συγκρούσεις των συμμοριών αποδίδεται εν μέρει η έξαρση των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό–που έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας το 2017. Η δραματική αύξηση των φόνων, των απαγωγών και των εκβιάσεων παίζει ρόλο στο ότι ο υποψήφιος του κόμματος του απερχόμενου προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο μοιάζει καταδικασμένος σε ήττα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 1ης Ιουλίου. Από τα τέλη Ιανουαρίου έχουν συλληφθεί σχεδόν 1.800 κακοποιοί, όταν άρχισε μια ευρεία επιχείρηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο με στόχο να καμφθεί η βία. Ωστόσο, συνολικά οι έρευνες για ανθρωποκτονίες συνέχισαν να αυξάνονται τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018, στις 8.900.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις