Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μεξικό: Συνελήφθη ο “εγκέφαλος” της Μια φρικιαστικής δολοφονίας γονιών και παιδιών στην Σονόρα

Μεξικό: Συνελήφθη ο “εγκέφαλος” της Μια φρικιαστικής δολοφονίας γονιών και παιδιών στην Σονόρα

Το Μεξικό συνέλαβε έναν επικεφαλής συμμορίας, ο οποίος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος πίσω από τη σφαγή εννέα γυναικών και παιδιών μορμόνων πέρυσι.

Την ανακοίνωση των αρχών “χαιρέτησαν” οι ΗΠΑ, ως νίκη της διμερούς συνεργασίας.

Μέλη καρτέλ ναρκωτικών σκότωσαν τρεις γυναίκες και έξι παιδιά Μορμόνων από τις ΗΠΑ που ζούσαν στο Μεξικό στη μεθοριακή πολιτεία Σονόρα στις 4 Νοεμβρίου 2019, προκαλώντας οργή και στις δύο χώρες.

Τη Δευτέρα, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον Ρομπέρτο Γκονσάλες, γνωστό ως “ο 32”, στη βόρεια πολιτεία Τσιουάουα, μαζί με άλλα δύο μέλη της οργάνωσης “La Linea”, ανακοίνωσε χθες η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

click4more: Το Ευρωκοινοβούλιο για πρώτη φορά ψήφισε για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία!

Ο Γκονσάλες κατηγορείται ότι είναι ο εγκέφαλος της σφαγής.

“Μένουν να διευκρινιστούν πολλά για το τι συνέβη, αλλά τουλάχιστον τρεις συλλήψεις είναι πρόοδος στην υπόθεση”, δήλωσε ο Άντριαν ΛεΜπαρόν, ο οποίος έχασε μία κόρη και τρία εγγόνια από την επίθεση.

Μετά την τραγωδία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε οι ΗΠΑ και το Μεξικό να εξαπολύσουν “πόλεμο” εναντίον των καρτέλ ναρκωτικών και προειδοποίησε ότι θα τα χαρακτηρίσει τρομοκρατικές οργανώσεις. Αργότερα υποχώρησε.

Η σύλληψη που ακυρώθηκε στην πράξη

Οι συλλήψεις αυτές έγιναν σε μια περίοδο έντασης στις διμερείς σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού μετά τη σύλληψη του Μεξικανού πρώην υπουργού Άμυνας Σαλβαδόρ Σιενφουέγκος στο Λος Άντζελες.

Η πολυετής έρευνα και η υπόθεση εναντίον του στρατηγού εγκαταλείφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μια αιφνιδιαστική απόφαση η οποία σύμφωνα με Αμερικανούς εισαγγελείς ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί η διμερής συνεργασία.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Μεξικό Κρίστοφερ Λάντα συνεχάρη τις μεξικανικές δυνάμεις ασφαλείας για τις συλλήψεις. “Εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των αρχών των δύο χωρών. Θα υπάρξει δικαιοσύνη!”, έγραψε στο Twitter.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις