Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Μελβούρνη: Τρομοκρατική επίθεση το περιστατικό τη Bourke Street

Μελβούρνη: Τρομοκρατική επίθεση το περιστατικό τη Bourke Street

– Ως τρομοκρατική επίθεση αντιμετωπίζει η αστυνομία το αιματηρό περιστατικό στο Μελβούρνη
– Νεκρός ο Σομαλός δράστης – Ήταν γνωστός στην αντιτρομοκρατική
– Είχε φιάλες υγραερίου στο αυτοκίνητό του – Το έριξε πάνω σε εμπορικό κέντρο και έβαλε φωτιά
– Video ντοκουμέντο από τη στιγμή που επιτίθεται σε αστυνομικούς και δέχεται πυροβολισμούς στο στήθος

Σαν τρομοκρατική επίθεση αντιμετωπίζει η αστυνομία της Αυστραλίας το αιματηρό περιστατικό που σημειώθηκε το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Παρασκευής στη Μελβούρνη. Ο δράστης, ένας Σομαλός που είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία τη δεκαετία του ’90, φαίνεται πως ήθελε να τινάξει την περιοχή στον αέρα.

Όλα έγιναν περίπου στις 16:20 το μεσημέρι σε πολυσύχναστο δρόμο στη Μελβούρνη, την Bourke Street. Ο δράστης έριξε το φορτηγάκι που οδηγούσε σε εμπορικό κέντρο. Αφού του ξέσπασε φωτιά, κατέβηκε και με ένα μαχαίρι στα χέρια σκότωσε ακαριαία έναν πολίτη και τραυμάτισε άλλους δυο.

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Video που αναρτήθηκαν στα social media έχουν καταγράψει στη στιγμή που ένας πολίτης, με καρότσι σούπερ μάρκετ, προσπαθεί να τον σταματήσει. Σε κατάσταση αμόκ, ο δράστης κραδαίνει το μαχαίρι κατά αστυνομικών, οι οποίοι τον πυροβολούν στο στήθος.

Δείτε τις συγκλονιστικές στιγμές

Ο δράστης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Μελβούρνης όπου μισή ώρα μετά τη μεταφορά του υπέκυψε στα τραύματά του.

Η αστυνομία βρήκε φιάλες αερίου μέσα στο αυτοκίνητό του. Ο επίτροπος της αστυνομίας της Βικτόρια Γκράχαμ Άστον διέψευσε πληροφορίες που είχαν εμφανιστεί στα social media, σύμφωνα με τις οποίες ο δράστης φώναξε “Αλλάχ Ακμπάρ”.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Οι δυο τραυματίες παραμένουν στο νοσοκομείο αλλά τα τραύματά τους δεν είναι απειλητικά για τη ζωή τους. Ο πολίτης που σκοτώθηκε, άνδρας επίσης, έπεσε νεκρός ακαριαία μετά το χτύπημα του δράστη.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Ο δράστης της επίθεσης στη Μελβούρνη ήταν γνωστός στις αρχές για ναρκωτικά, κλοπές και τροχονομικές παραβάσεις. Ζούσε στα βορειοδυτικά προάστια της Μελβούρνης και είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία από τη Σομαλία τη δεκαετία του ’90.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τόσο ο δράστης όσο και μέλη της οικογένειάς του ήταν γνωστά στην αντιτρομοκρατική.

Περιγράφοντας τα όσα έγιναν στον οδό Bourke στη Μελβούρνη, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας επεσήμανε πως αστυνομικοί που βρίσκονταν στην περιοχή, ανταποκρίθηκαν άμεσα όταν ενημερώθηκαν για το αυτοκίνητο που έπεσε σε εμπορικό κέντρο. «Όταν βγήκαν από το περιπολικό, ήρθαν αντιμέτωποι με έναν άνδρα που κράδαινε ένα μαχαίρι και τους απειλούσε. Την ίδια στιγμή, περαστικοί καλούσαν σε βοήθεια γιατί πολίτες είχαν μαχαιρωθεί. Η αστυνομία πυροβόλησε τον δράστη στο στήθος», σημείωσε.

Η υπηρεσία πυροτεχνουργών απέκλεισε την περιοχή και αφού έσβησε τη φωτιά στο αυτοκίνητο, η μονάδα αντιμετώπισης βομβιστικών περιστατικών ερεύνησε το σημείο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις