Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

Μενέντεζ: Φωτογραφίες με τις ράβδους χρυσού, τα μετρητά και το αυτοκίνητο που έλαβε ως «δώρα»

Μενέντεζ: Φωτογραφίες με τις ράβδους χρυσού, τα μετρητά και το αυτοκίνητο που έλαβε ως «δώρα»
Φωτογραφία: Reuters

Στη δημοσιότητα έδωσε η εισαγγελία των ΗΠΑ, φωτογραφίες από τις ράβδους χρυσού και τα χρήματα, τα οποία κατηγορούνται ότι έλαβαν ο 69χρονος Αμερικανός Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και η σύζυγός του, Ναντίν.

Στην ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ανέφερε ότι ο Μενέντεζ, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από την έδρα του στη Γερουσία, έχει δικαίωμα στην προσήκουσα διαδικασία και σε μια δίκαιη δίκη. Πρόσθεσε ότι ο Μενέντεζ θα αποχωρήσει από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων «μέχρι να επιλυθεί το θέμα».

Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και η 57χρονη σύζυγός του, Ναντίν, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις παρακάτω κατηγορίες:

– συνωμοσία για διάπραξη δωροδοκίας
– συνωμοσία για διάπραξη απάτης και
– συνωμοσία για εκβίαση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ζευγάρι πήρε χρήματα από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, το διάστημα από το 2018 έως το 2022, για να χρησιμοποιήσει τις γνωριμίες του στην Ουάσιγκτον ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, αλλά και της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Από έρευνα των αρχών στο σπίτι τους, βρέθηκαν ράβδοι χρυσού αξίας 100.000 δολαρίων, 480.000 δολάρια σε μετρητά. Μεταξύ των δώρων περιλαμβάνεται και ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ενώ φέρεται να έγιναν και πληρωμές στεγαστικού δανείου.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Μενέντεζ πέρασε ευαίσθητες πληροφορίες στην κυβέρνηση της Αιγύπτου. Οι αρχές αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει ήδη τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θεωρούν ότι είναι προϊόντα δωροδοκίας.

Στις 27 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο οι πέντε κατηγορούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Μενέντεζ κατηγορείται για δωροδοκία. Το 2015 είχε αθωωθεί.

Η πρώτη αντίδραση μετά τις κατηγορίες για διαφθορά

«Δεν θα αποσπάσω την προσοχή μου από αβάσιμους ισχυρισμούς» ήταν μεταξύ άλλων τα πρώτα λόγια του 69χρονου Δημοκρατικού Γερουσιαστή μετά τις κατηγορίες για διαφθορά. Ο Γερουσιαστής απορρίπτει τις κατηγορίες και κάνει λόγο για προσπάθειες να του σκάψουν τον «πολιτικό τάφο» όπως και για «παρασκηνιακές δυνάμεις».

«Η υπερβολή των εισαγγελέων είναι προφανής. Έχουν παραποιήσει την κανονική εργασία που κάνει ένα γραφείο Γερουσιαστή. Και σαν μην έφτανε αυτό, ανικανοποίητοι από τους ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον μου, επιτέθηκαν και στη σύζυγό μου για μακροχρόνιες φιλίες που είχε πριν καν γνωριστούμε» τονίζει στη δήλωσή του ο Μενέντεζ.

«Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν επειδή αρνήθηκα να υποχωρήσω στις υπάρχουσες δυνάμεις έτσι ώστε και οι πολίτες του Νιου Τζέρσεϊ να μπορέσουν να δουν μέσα από τα ψεύδη και να αναγνωρίσουν ότι ήμουν αθώος» προσθέτει.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί επιτυχώς μόλις παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία και οι συμπολίτες μου στο Νιου Τζέρσεϊ θα διαπιστώσουν αυτό ακριβώς» καταλήγει.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις