Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Μενέντεζ: Υπάρχει απειλή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία

Μενέντεζ: Υπάρχει απειλή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία

Για απειλή προσάρτησης των κατεχομένων κάνει λόγο ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και δεν διστάζει να μιλήσει για ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για όσα έγιναν στην Πύλα. 

Σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ ανέφερε ότι η επίθεση κατά των ειρηνευτών των ΗΕ στη νεκρή ζώνη στην Πύλα ήταν μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ πρέπει άμεσα να περάσει ένα ψήφισμα που να καταδικάζει την πρόσφατη ενέργεια σε κυπριακό έδαφος. Παράλληλα έκανε λόγο για απειλή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επέκρινε την πολιτική του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «πράξεις ενός απολυταρχικού ηγέτη», ενώ παρότρυνε τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να βοηθηθεί η αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

«Γιατί μέχρι σήμερα 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα κατέχουν ακόμη παράνομα 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας την ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα μέρη στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μενέντεζ. «Είναι για αυτό, που λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή τουρκικής προσάρτησης της κατεχόμενης περιοχής», υπογράμμισε.

Ο κ. Μενέντεζ ανέφερε πως «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή. Ειδικά όσον αφορά την επιθετικότητά του κατά της Κύπρου».

«Η βούλησή του να επεκτείνει την απολυταρχική του ισχύ σημαίνει πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι ΗΠΑ να συνταχθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Είπε επίσης πως ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας πιστεύει ότι η χώρα του έχει σημαντικό ρόλο να παίξει υποστηρίζοντας την Κύπρο στον αγώνα της για δικαιοσύνη, επανένωση, ειρήνη και ασφάλεια.

Καταδίκη των επεισοδίων στην Πύλα

Αναφερόμενος στα γεγονότα στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, ο Αμερικανός Γερουσιαστής είπε πως οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ειρηνευτές των ΗΕ.

«Προσπαθούσαν να κατασκευάσουν έναν δρόμο που δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κατασκευάσουν στην νεκρή ζώνη για την οποία υπάρχει συμφωνία και στην οποία δεν έχουν κανένα δικαίωμα να βρίσκονται», σημείωσε.

Είπε πως η επίθεσή αυτή οδήγησε προσωπικό των ΗΕ στο νοσοκομείο. «Άρα ας πούμε τα πράγματα όπως είναι: Μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

«Αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε κάτι για να το αποτρέψει αυτό; Όχι. Τίποτα απολύτως», συνέχισε ο κ. Μενέντεζ.

Επίθεση σε Ερντογάν

Είπε πως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη εάν ληφθεί υπόψη ότι νωρίτερα αυτό τον χρόνο ο Ερντογάν πέτυχε επανεκλογή του στην Τουρκία «στήνοντας το παιγνίδι υπέρ του».

«Χρησιμοποιώντας τους πόρους του κράτους για τον ίδιο, κλείνοντας ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, φυλακίζοντας ηγέτες της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους», συνέχισε.

Είπε πως «αυτές δεν είναι ενέργειες ενός υποψηφίου που θέλει να πάρει ψήφους σε δημοκρατικές εκλογές, αυτές είναι οι ενέργειες ενός απολυταρχικού ηγέτη».

«Για εμάς που νοιαζόμαστε βαθιά για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Ανατολικής Μεσογείου αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», επεσήμανε ο Αμερικανός Γερουσιαστής.

Είπε πως ο Ερντογάν ονομάζει τους Κύπριους και ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία σε όλο τον κόσμο ως εχθρούς, έχει συνεργαστεί με τους πιο βάναυσους δικτάτορες στον κόσμο και συνεχώς δοκιμάζει τα όρια θεμελιωδών διεθνών προτύπων και κανόνων, παραβιάζοντας κάποιους με τη συνεχιζόμενη κατοχή ενός άλλου κυρίαρχου κράτους.

Επεσήμανε ακόμη πως η πρόταση του Ερντογάν για εποικισμό του Αμμοχώστου παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, κάτι που οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδικάζουν σθεναρά. «Και θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τέτοιου είδους ενέργειες είτε στα Βαρώσια είτε στην Πύλα είτε οπουδήποτε αλλού», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από sigmalive.com 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις