Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μέρκελ: Επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα μόνο σε συνεννόηση με την Αθήνα

Μέρκελ Γερμανία Ζεεχόφερ
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Ο κυβερνητικός της εταίρος Χορστ Ζεεχόφερ απειλεί να παραιτηθεί και ενδεχομένως να ρίξει την κυβέρνησή της. Η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως για την ώρα αντιστέκεται. Αλλά για πόσο ακόμα;

Ο Χορστ Ζεεχόφερ έχει δώσει προθεσμία τριών ημερών στην Άνγκελα Μέρκελ να βρουν κοινό τόπο για το μεταναστευτικό. Ένα από τα αγκάθια και οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Ελλάδα. Αν δεν βρεθεί συμφωνία, ο Ζεεχόφερ θα παραιτηθεί από υπουργός Εσωτερικών και από αρχηγός του CSU, ενός από τα κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το βράδυ της Κυριακής (01.07.2018), όταν και… εστάλη το τελεσίγραφο Ζεεχόφερ, η καγκελάριος της Γερμανίας έδωσε συνέντευξη στο ZDF. Και μίλησε για τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα. «Είναι σημαντικό να γίνονται μόνο σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Και έστειλε κι εκείνη το δικό της μήνυμα στον Ζεεχόφερ. «Αυτό που ήταν και για τον Χορστ Ζεεχόφερ πολύ σημαντικό ήταν το πώς μπορούμε να μεριμνήσουμε ώστε να μην μπουν καν στην Γερμανία, αυτοί που έρχονται, στην συγκεκριμένη περίπτωση, από την Ελλάδα. Σημαντικό για μένα είναι αυτό να μην γίνει χωρίς συνεννόηση με την Ελλάδα. Να μην τριγυρνούν άσκοπα ώστε πιθανόν να μπουν στην Γερμανία από κάποιο άλλο συνοριακό πέρασμα, αλλά να συμφωνήσουμε μια διαδικασία ώστε να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα για να γίνεται στην εκεί η διαδικασία ασύλου. Αυτό μπορώ να το κάνω μόνο εκεί, όπου υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι», τόνισε.

«Κατανοώ τον Ζεεχόφερ αλλά…»

Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την κατανόησή της για την επιθυμία του Χ. Ζεεχόφερ να μπει περισσότερη τάξη στο θέμα της δευτερογενούς μετανάστευσης. Τόνισε, όμως, ότι κατά την άποψή της αυτή η επιθυμία έχει εκπληρωθεί, «ιδιαίτερα στα σημεία ελέγχου στα σύνορα, συζητώντας με την Ελλάδα ότι όσοι είναι εγγεγραμμένοι εκεί – αυτός είναι ο κύριος δρόμος, μέσω της λεγόμενης Βαλκανικής Οδού -να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν μπει στην Γερμανία, κατευθείαν στα σύνορα και συμφωνημένα». Αυτό, συνέχισε η Μέρκελ, συμφωνήθηκε τώρα πολιτικά και θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης έως το τέλος Ιουλίου.

«Και με αυτό ικανοποίησα, πιστεύω, την επιθυμία του Ζεεχόφερ», κατέληξε, διευκρινίζοντας ότι με την Ιταλία δεν κατέστη αυτή τη στιγμή εφικτή μια συμφωνία.

Στηρίζουν Μέρκελ

Στο μεταξύ, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που τελείωσε τα ξημερώματα, το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ανακοίνωσε ότι στηρίζει την καγκελάριο και Πρόεδρο του κόμματος στην διαμάχη της με τον Ζεεχόφερ για την πολιτική ασύλου.

Η Γενική Γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ τόνισε ότι το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος απορρίπτει – με μεγάλη πλειοψηφία – «μονομερείς επαναπροωθήσεις» μεταναστών απευθείας από τα γερμανικά σύνορα, όπως προτείνει ο κ. Ζεεχόφερ.

«Μονομερείς επαναπροωθήσεις θα αποτελούσαν το λάθος μήνυμα προς τους ευρωπαίους συνομιλητές μας», δήλωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, η απόφαση του προεδρείου στηρίχθηκε από όλα τα μέλη, εκτός ενός, που επέλεξε την αποχή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις