Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Μέρκελ: Έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αλλαγές στον νόμο για τη λογοκρισία στο διαδίκτυο

Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να εξετάσει την τροποποίηση ενός αμφιλεγόμενου νέου νόμου που στοχεύει κατά της ρητορικής του μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο νέος νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, προβλέπει την επιβολή προστίμων έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ εναντίον ιστοσελίδων που δεν θα απομακρύνουν εγκαίρως την ρητορική μίσους, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες ότι τα Twitter, Facebook και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούν να μπλοκάρουν περισσότερες αναρτήσεις από όσες είναι απαραίτητο.

“Ασφαλώς τώρα εξετάζουμε τις επιπτώσες που έχει αυτός ο νόμος και το τι συμβαίνει και σαφώς θα το εξετάσουμε και αυτό”, είπε η Μέρκελ στην εβδομαδιαία ομιλία της.

“Πιθανόν να χρειαστεί να τον τροποποιήσουμε αλλά η βασική προσέγγιση παραμένει ότι χρειαζόμαστε κανονισμούς”.

Η Γερμανία έχει από τους αυστηρότερους νόμους στον κόσμο που αφορούν τη δυσφήμιση, τη δημόσια υποκίνηση σε διάπραξη εγκλήματος και τις βίαιες απειλές καθώς και ποινές φυλάκισης για την άρνηση του Ολοκαυτώματος και την υποκίνηση μίσους κατά μειονοτήτων αλλά σπανίως ασκείται δίωξη.

Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει κριτική εις βάρος του νόμου με το αιτιολογικό ότι είναι λάθος ιδιωτικές εταιρείες να λαμβάνουν αποφάσεις για το αν είναι παράνομες κάποιες αναρτήσεις.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις