Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Μέρκελ για… πάντα! Υποψήφια και επίσημα για 4η θητεία

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

– Αυτό που είχε διαρρεύσει εδώ και ώρες, είναι πλέον επίσημο
– Η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία: Το σκεφτόμουν ατελειώτο καιρό, τόνισε
– Το ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο: Θα είναι οι πιο δύσκολες εκλογές από την επανέωση της Γερμανίας, είπε
– Θέλω να ανταποδώσω κάτι στη χώρα και το κόμμα μου – Κανείς δεν μπορεί μόνος του, επεσήμανε η 62χρονη καγκελάριος
– Είχε προηγηθεί το… χρίσμα από τα μέλη του CDU, που θα επιβεβαιωθεί στο συνέδριο του Δεκεμβρίου

Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής (20.11.2016) μέλη του CDU “έδωσαν” την είδηση στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων: η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι ξανά υποψήφια καγκελάριος. Το είχε αποκαλύψει η ίδια σε μέλη του κόμματός της μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του όπου συζητήθηκε η προεκλογική στρατηγική του CDU. Η Μέρκελ είναι πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος από το 2000 και βρίσκεται στην εξουσία από το Νοέμβριο του 2005. Εάν επανεκλεγεί τον 2017 θα είναι καγκελάριος επί 12 χρόνια και αν παραμείνει και μετά θα είναι όσα και ο Χέλμουτ Κολ.

Με κόκκινο σακάκι και το χαρακτηριστικό κολιέ (που το έχει σε όλα τα χρώματα όπως και τα σακάκια της) η Άνγκελα Μέρκελ ανέβηκε στο βήμα και με φόντο το λογότυπο του CDU, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να θέσει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία στις εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017. Τόνισε πάντως ότι απομένει να πάρει και επίσημα το χρίσμα από το κόμμα της, στο συνέδριο που θα γίνει τον Δεκέμβριο, όταν και θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και άρα θα είναι και υποψήφια για την καγκελαρία.

Φωτογραφία Reuters

“Έχω πεί όλους αυτούς τους μήνες μετά τις εκλογές του 2013 ότι θα το ανακοινώσω στην κατάλληλη στιγμή. Η στιγμή αυτή είναι σήμερα”, είπε η Άνγκελα Μέρκελ. “Θα είναι οι πιο δύσκολες εκλογές από την επανένωση της Γερμανίας” τόνισε η Μέρκελ κατά τις δηλώσεις της, σημειώνοντας πως “θα δεχτούμε επιθέσεις από παντού”.

“Δήλωσα σήμερα στην Εθνική Επιτροπή (του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, CDU) ότι είμαι έτοιμη να θέσω ξανά υποψηφιότητα για τη θέση. Το σκεφτόμουν για ατελείωτο καιρό. Η απόφαση (να διεκδικήσω) για μια τέταρτη θητεία, μετά από 11 χρόνια στο αξίωμα, είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντη”, είπε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε ότι θέλει να εκτίσει μια πλήρη, τετραετή θητεία και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ώθηση στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής και φύλου.

“Ο στόχος μου είναι να εργαστώ για τη συνοχή της κοινωνίας”, συνέχισε, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η ενίσχυση του μίσους. Και προειδοποίησε ότι οι εκλογές του 2017 θα είναι δύσκολες. “Η μάχη για τις αξίες μας” καθώς και “η υπεράσπιση του τρόπου ζωής μας” θα είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του προγράμματός της, όπως είπε.

“Νιώθω πως μπορώ να ανταποδώσω στη χώρα μου και το κόμμα μου κάτι, το οποίο δόθηκε σε μένα”, πρόσθεσε η καγκελάριος Γερμανίας και μίλησε για τις πιο δύσκολες εκλογές εξαιτίας της πολιτικής πίεσης στο εσωτερικό και από τα δεξιά όπως και από τα αριστερά καθώς επίσης και η διεθνής κατάσταση, όπως τις συνόψισε.

Έσπευσε δε να στείλει το… μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες: “Κανένας άνθρωπος από μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο”, είπε χαρακτηριστικά.

Η δημοσκόπηση

Πέρα από την… αποθέωση Ομπάμα και την αγάπη της Μέρκελ για την εξουσία, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γερμανία. Μια από αυτές δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη έκδοση της Bild και έγινε από το Ινστιτούτο Enmid. Σύμφωνα με το γκάλοπ, η πλειοψηφία των Γερμανών προτιμά να είναι ξανά καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ μετά τις εκλογές του 2017, ενώ μόνο το 39% δεν το επιθυμεί.

Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση του Αυγούστου, η δημοτικότητα της καγκελαρίου αυξήθηκε θεαματικά, αφού τότε την εκ νέου υποψηφιότητά της την επιθυμούσε μόνο το 42% και το 50% δήλωνε κατά. Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα δημοσκόπηση, εάν ήταν να εκλεγεί άμεσα από το λαό καγκελάριος στη Γερμανία, η Μέρκελ θα εκλεγόταν με 51% έναντι 21% του δυνητικού αντιπάλου της, του σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει εάν θα είναι τελικά υποψήφιος.

Κι ενώ το 90% των ψηφοφόρων του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) είναι υπέρ της υποψηφιότητας Μέρκελ μόνο ο ένας στους δύο σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόφορους τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Γκάμπριελ.

Τη στηρίζουν… όλοι

“Δεν υπήρχε εναλλακτική, η καγκελάριος έπρεπε να είναι ξανά υποψήφια. Χαιρετίζω το γεγονός ότι υπάρχει τώρα σαφήνεια”, δήλωσε ο Ράινερ Ντούλγκερ, πρόεδρος της Ενωσης εργοδοτών μετάλλου (Gesamtmeetall) στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau. Επίσης ο Ίνγκο Kράμερ, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εργοδοτών (BDA), αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είπε ότι η Γερμανία είναι σήμερα οικονομικά και πολιτικά “καταφύγιο σαθερότητας στην Ευρώπη”. “Η Άνγκελα Μέρκελ συνεισέφερε ουσιαστικά σε αυτό με το να ηγείται τη χώρα μας με σύνεση σε μια εποχή γεμάτη κρίσεις. Για την γερμανική οικονομία είναι μια αξιόπιστη εταίρος σε ταραγμένους καιρούς”, όπως δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα.

Ο Μάρτσελ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου επαίνεσε και αυτό με τη σειρά του την πολιτική της Μέρκελ: “Η Γερμανίδα καγκελάριος και οι εταίροι της πολιτεύτηκαν συνετά στη Γερμανία και την Ευρώπη τα περασμένα χρόνια και διαχειρίστηκαν πολλούς τομείς με έξυπνο πραγματισμό / ρεαλισμό. Τα σημαντικότερα καθήκοντα της επόμενης κυβέρνησης είναι να καταστήσουν τη Γερμανία ικανή να αντιμετωπίσει το μέλλον σε θέματα παιδείας, καινοτομίας και υποδομών και να ανοίξει το δρόμο για την ισότητα των ευκαιριών και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην οικονομία και την κοινωνία”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε