Κόσμος

Μέρκελ: Η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από το Μνημόνιο

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη και κατέστησε σαφές ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα δανειστεί περισσότερο για να κάνει επενδύσεις, ανθιστάμενη στην πίεση που δέχεται από ορισμένους από τους εταίρους της, οι οποίοι της ζητούν να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ανάπτυξη.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μεγάλη οικονομική πρόοδος έχει γίνει στην ευρωζώνη αφότου κορυφώθηκε η κρίση του χρέους, δήλωσε η Μέρκελ, επισημαίνοντας πως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα για τη στήριξή τους ή βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά.

“Όμως η κατάσταση στην ευρωζώνη παραμένει ακόμη εξαιρετικά εύθραυστη”, δήλωσε η Μέρκελ σε ομιλία της στην ένωση γερμανών εργοδοτών BDA, προσθέτοντας πως σε μερικές χώρες χρειάζεται να εφαρμοσθούν δομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα πως η ευρωζώνη θα χρειασθεί άλλον ένα χρόνο για να φθάσει σ’ ένα χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της, καθώς προβλέπει τώρα χαμηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερη ανεργία.

Η προσανατολισμένη στις εξαγωγές Γερμανία μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξή της το φετινό και τον ερχόμενο χρόνο σε 1,2% και 1,3% αντιστοίχως, λέγοντας πως ευθύνεται γι’ αυτό η χαμηλή παγκόσμια ανάπτυξη και οι διεθνείς κρίσεις. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για 2% και 1,8%.

“Καμπανάκι” για Ουκρανία

Η Μέρκελ δήλωσε πως η εγχώρια οικονομία είναι σταθερή αλλά διεθνείς εστίες έντασης, όπως η κρίση στην Ουκρανία που έχει επιφέρει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας οι οποίες έχουν πλήξει μερικές γερμανικές εταιρείες, δημιουργούν αβεβαιότητα στο επιχειρηματικό κλίμα.

Μέρκελ: “Οι οικονομικοί κίνδυνοι μπορεί να αυξήθηκαν για τη γερμανική οικονομία εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάστασης, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να πούμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε μια σταθερή κατάσταση”

Η Μέρκελ τόνισε πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αξιοπιστία των κανόνων της Ευρώπης για το έλλειμμα – το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

“Θέλουμε να επιμείνουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό αφορά επίσης την ανάπτυξη και γι’ αυτό πρέπει να απορρίψουμε τη συζήτηση περί λιτότητας εναντίον ανάπτυξης. Είναι εσφαλμένη και δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε”, δήλωσε υποστηρίζοντας πως χρειάζονται αμφότερες.

Η Γερμανία και ο προϋπολογισμός

Η Γερμανία επιδιώκει να επιτύχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τον ερχόμενο χρόνο και ενώ η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν δηλώσει πως θα αυξήσουν τις επενδύσεις στη Γερμανία, αυτό δεν θα γίνει σε βάρος του στόχου για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

“Οι επενδύσεις χρειάζονται, αλλά όχι με νέο δανεισμό”, τόνισε η Μέρκελ.

“(Ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015) αντιμετωπίζεται ως υπερβολική αποταμίευση. Όμως υπό το φως των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Γερμανία, είναι… απλώς καλή διαγωγή”.

Η καγκελάριος δήλωσε πως, επιπλέον των κρατικών δαπανών, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και πως οι συνταξιοδοτικές συνεισφορές θα μειωθούν.

Η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε επίσης πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε δίκιο όταν είπε πως η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αναπληρώσει πολιτικές αποτυχίες.

Τον περασμένο μήνα ο Ντράγκι είχε δηλώσει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης, προκαλώντας έτσι δημοσιεύματα πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Ντράγκι και τη Γερμανία έχουν ενταθεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρίν Λε Πεν: Καταδικασμένη αλλά αποφασισμένη για το Ελιζέ, ξεκίνησε δυναμικά την προεκλογική εκστρατεία
Η Μαρίν Λε Πεν αιφνιδίασε αρκετούς χθες το βράδυ (07.07.2026), ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2027 - Με τον Μπαρντελά επισκέφθηκαν σήμερα μια αγορά στη Λα Φλες
Μαρίν Λε Πεν και Ζορντάν Μπαρντελά αγορά στη Λα Φλες, βορειοδυτικά του Παρισιού
Ο Ερντογάν επιμένει για ένταξη της Τουρκίας στο SAFE: Να αρθούν οι περιορισμοί στην αμυντική βιομηχανία μεταξύ των συμμάχων
«Παρά τις απόπειρες σαμποτάζ, εκτιμώ την αποφασιστική ηγεσία του φίλου μου Προέδρου Τραμπ στην προσπάθεια να τεθεί η κρίση του Ιράν σε τροχιά επίλυσης»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Θρίλερ με τη βομβίστρια στο Μονακό: Βρέθηκε «θάλαμος βασανιστηρίων» στο σπίτι πρώην αστυνομικού – Η τελευταία φορά που εθεάθη ζωντανή, βίντεο από κάμερα
Η 39χρονη Αναστασία Μπερεζόφσκα υπέφερε πριν τη σκοτώσουν με σφαίρα στο κεφάλι - Είχε πάρει αμοιβή 131.000 ευρώ για να σκοτώσει τον Ουκρανό ολιγάρχη
Anastasia Berezovska