Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Μέρκελ: Ήταν τρομοκρατική ενέργεια αλλά δεν θα φοβηθούμε [pics, vid]

Μέρκελ: Ήταν τρομοκρατική ενέργεια αλλά δεν θα φοβηθούμε [pics, vid]

Ντυμένη στα μαύρα, με τη θλίψη “ζωγραφισμένη” στο πρόσωπό της, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε μπροστά στους δημοσιογράφους ίσως για την πιο δύσκολη δήλωση της πολιτικής της καριέρας. Η καγκελάριος της Γερμανίας επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνώριζαν από την πρώτη στιγμή: το μακελειό στη Βερολίνο, με επίθεση πανομοιότυπη με εκείνη της Νίκαιας, ήταν τρομοκρατική επίθεση.

Είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για όλους τους Γερμανούς, είμαι θλιμμένη για τους 12 ανθρώπους που ήθελαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα αλλά δεν είναι πια μαζί μας, ξεκίνησε τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για απάνθρωπη και ασύλληπτη επίθεση. Και διεμήνυσε ότι οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν όπως προβλέψουν οι νόμοι του γερμανικού κράτους.

Πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Υπάρχουν πολλά που ακόμη δεν γνωρίζουμε με αρκετή βεβαιότητα, αλλά οφείλουμε, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», τόνισε.

Σημειώσε πως «θα ήταν λυπηρό αν αποδεικνύονταν ότι η επίθεση έγινε από πρόσφυγα που ζήτησε άσυλο στη Γερμανία. Λυπηρό θα ήταν και για όλους εκείνους που καθημερινά βοηθούν και στηρίζουν εθελοντικά τους πρόσφυγες που ζητούν καταφύγιο στη Γερμανία. Πώς μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι στην ηρεμία μιας χριστουγεννιάτικης αγοράς λαμβάνει χώρο αυτή η αποτρόπαια πράξη; Όμως εμείς δεν θα αλλάξουμε τρόπο ζωής», είπε μεταξύ άλλων.

Στήριξη από Ομπάμα και Πούτιν

Η καγκελάριος της Γερμανίας είχε το πρωί της Τρίτης (20.12.2016) τηλεφωνική επικοινωνία με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. “Ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη Γερμανία στην έρευνά της”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τα συλλυπητήριά του στη Γερμανία έπειτα από την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε “σοκαριστική”. “Αυτό το έγκλημα με θύματα φιλήσυχους πολίτες είναι σοκαριστικό μέσα στον άγριο κυνισμό του”, έγραψε ο Πούτιν στην καγκελάριο Μέρκελ και στον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάκιμ Γκάουκ, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Deutsche Welle
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε