Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Μέρκελ – Κόντε: Στηρίζουμε απόλυτα την Κύπρο απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας

Μέρκελ – Κόντε: Στηρίζουμε απόλυτα την Κύπρο απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας
YouTube

Αυστηρό μήνυμα έστειλαν ΜέρκελΚόντε στην Τουρκία με αφορμή την συνεχιζόμενη επιθετικότητα που επιδεικνύει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, την Πέμπτη (17.09.2020). Σε γραπτή δήλωσή του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη, Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στη διάρκεια των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, τόσο η Άγγελα Μέρκελ όσο και ο Τζουζέπε Κόντε εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αλλά και σε σχέση με τις απειλές για το θέμα της Αμμοχώστου.

Ο Κύπρος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αντάλλαξε απόψεις με Μέρκελ – Κόντε αναφορικά με την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου και συμφώνησαν ότι θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, προκειμένου αποτελεσματικά η ΕΕ να συμβάλει στην άρση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και αναφορικά με τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αναστασιάδης είχε το μεσημέρι της Τετάρτης (16.09.2020) μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συμφώνησαν για την κοινή γραμμή που θα τηρήσουν Κύπρος και Ελλάδα στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Νωρίτερα την Τετάρτη (16.09.2020) ο Κύπριος Πρόεδρος είχε συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δήλωσε πως βρέθηκε στην Κύπρο για να μεταφέρει ένα σαφές και συγκεκριμένο μήνυμα, ότι πρέπει η αλληλεγγύη της ΕΕ να υποδειχθεί με πράξεις και όχι λόγια, και πως οι τουρκικές προκλήσεις δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις