Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Μέρκελ: Να μην κάνουμε οικονομία στις πολιτικές για το κλίμα

Μέρκελ: Να μην κάνουμε οικονομία στις πολιτικές για το κλίμα

Να μην προσπαθήσουμε να κάνουμε οικονομία στις πολιτικές για το κλίμα, «παρά την κρίση του κορονοϊού», ζήτησε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία θα διαθέσει φέτος 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διεθνή προστασία του κλίματος, διπλασιάζοντας έτσι την συνεισφορά της χώρας και τόνισε ότι και στο θέμα του περιβάλλοντος «δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται μόνο εθνικά, μόνο τον εαυτό του». Το θέμα είναι περισσότερο «το πώς θα προωθήσουμε και πάλι δυναμικά τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, διότι είναι ουσιώδες να υπάρξει παγκόσμια επιτυχία στο θέμα του κλίματος», ανέφερε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι παραμένει η τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα.

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού αναμένονται δύσκολες συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους φορείς και για αυτό, επισήμανε, είναι ακόμη πιο σημαντικό να δοθούν διεθνείς λύσεις και η τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα να υιοθετηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, ώστε να αποτραπούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Κατά την έναρξη του «Διαλόγου» πάντως ο Σύνδεσμος της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) ζήτησε επανεξέταση των στόχων που έχουν τεθεί σε ό,τι αφορά το κλίμα μέχρι το 2030, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργειακή ουδετερότητα το αργότερο έως το 2050 μπορούν να τηρηθούν. «Ο ενδιάμεσος στόχος για το 2030 πρέπει να αναθεωρηθεί επειγόντως, λόγω της διαφορετικής πλέον οικονομικής κατάστασης», δήλωσε ο Διευθυντής του BDI Χόλγκερ Λες, επισημαίνοντας ότι τόσο το κράτος όσο και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα έχουν στο άμεσο μέλλον περιορισμένα περιθώρια για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής.

«Για αυτό και η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) της Ε.Ε. θα πρέπει να εξελιχθεί σε Έξυπνη Συμφωνία (Smart Deal)» και μέσω ενός «έξυπνου πακέτου επενδύσεων και ανακούφισης να συνδεθούν αποτελεσματικά η ανάπτυξη, η απασχόληση και οι φιλόδοξοι στόχοι για την προστασία του κλίματος», πρόσθεσε και ανέφερε ενδεικτικά ότι η ανακαίνιση κτιρίων, η ψηφιακή μετάβαση, η ενεργειακή οικονομία και τα καύσιμα υδρογόνου και ουδέτερου αποτυπώματος θα μπορούσαν να αποτελέσουν τομείς επενδύσεων που υπόσχονται βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κ. Λες ζήτησε μεταξύ άλλων μια παγκοσμίως συγκρίσιμη δέσμευση για το κλίμα μετά την κρίση του κορονοϊού. «Είναι σωστό και σημαντικό το γεγονός ότι ο Διάλογος του Πέτερσμπεργκ για το Κλίμα ασχολείται εκτενώς με το θέμα της χρηματοδότησης των πολιτικών για το κλίμα», δήλωσε και σημείωσε ότι οι πολιτικές τάσεις εναντίον μιας πολυμερούς διαχείρισης στη βάση συνεργασίας δεν πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις