Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Μέρκελ: Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα για την τήρηση της πυρηνικής συμφωνίας

Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση, αλλά πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες για μία ευρύτερη συμφωνία που θα ξεπερνά την αρχική, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα η Μέρκελ εξέφρασε λύπη και ανησυχία για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία του 2015, η οποία έθεσε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα την σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων.

Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα ώστε η Τεχεράνη να τηρήσει την ιρανική πυρηνική συμφωνία, πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος, λίγη ώρα αφού ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απαίτησε εγγυήσεις μετά την αμερικανική αποχώρηση.

«Θα τηρήσουμε την συμφωνία και θα κάνουμε τα πάντα ώστε το Ιράν να τηρήσει τις δεσμεύσεις του», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Φοβάται τις συνέπειες η Γερμανία

Η Γερμανία προσπαθεί να αξιολογήσει κατά πόσο θα υπάρξουν συνέπειες στις εταιρίες της από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις, δήλωσε νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, μιλώντας επίσης σε τακτική συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες, αλλά ένα σημαντικό ερώτημα θα είναι ο αντίκτυπος στις τράπεζες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις