Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Μέρκελ – Ομπάμα: Αποχαιρετισμός μέσω… Instagram και αποθέωση (ξανά) [pics, vid]

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Αγάπες και… λουλούδια, αποθέωση του ενός προς τον άλλο και μπηχτές προς τον Ντόναλντ Τραμπ. Η Άνγκελα Μέρκελ αποχαιρετά τον Μπαράκ Ομπάμα μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της Καγκελαρίας στο Instagram κι εκείνος βρίσκει ευκαιρία (που του έδωσε η ίδια) να της πλέξει το εγκώμιο ξανά.

Ένας (πολιτικός) “έρωτας”, αυτός ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Μπαράκ Ομπάμα φτάνει στο τέλος του γιατί ανάμεσά τους ήρθε να μπει ο… Ντόναλντ Τραμπ. Το Βερολίνο είναι ο τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ και οι… “αγάπες” που ξεκίνησαν (κυρίως από την πλευρά Ομπάμα) στην κοινή συνέντευξη των δυο ηγετών μετά τη συνάντησή τους, συνεχίζονται μέσα από τα social media.

Ο επίσημος λογαριασμός της καγκελαρίας στο instagram γέμισε… φωτογραφίες της Άνγκελα Μέρκελ με τον Μπαράκ Ομπάμα. Αρχικά από το δείπνο για δυο που είχαν λίγο αφού έφτασε στο Βερολίνο ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι δυο ηγέτες δείπνησαν μόνοι στο ξενοδοχείο Adlon στο κέντρο του Βερολίνου, όπου διαμένει ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

A photo posted by Angela Merkel (@bundeskanzlerin) on

Αυτή δεν ήταν όμως η μοναδική φωτογραφία που μοιράστηκε η Άνγκελα Μέρκελ. Αργότερα, ήρθε άλλη μια από τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα φτάνει στην καγκελαρία για την τελευταία του (ως πρόεδρος) επίσημη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας κι εκείνη τον περιμένει στο κόκκινο χαλί.

 

A photo posted by Angela Merkel (@bundeskanzlerin) on

Η συνέχεια δόθηκε με μια φωτογραφία μέσα από την επίσημη συνάντηση των δυο ηγετών και των συνεργατών τους…

 

A photo posted by Angela Merkel (@bundeskanzlerin) on

Αλλά και με ένα στιγμιότυπο από το γραφείο της Μέρκελ…

 

A photo posted by Angela Merkel (@bundeskanzlerin) on

Και ολοκληρώθηκε με ένα στιγμιότυπο… paparazzi, από τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει μια «αυθόρμητη» συνέντευξη στην ομάδα των social media της καγκελαρίας. Στην οποία φυσικά αποθεώνει ξανά τη Μέρκελ.

 

A photo posted by Angela Merkel (@bundeskanzlerin) on

Σε ένα πεντάλεπτο μήνυμα, ο Μπαράκ Ομπάμα μιλά (ξανά) για το πόσο του στάθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Η καγκελάριος Μέρκελ ήταν μια από τις σημαντικότερες συμμάχους μου κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου. Έχει χαρακτηριστικά που υπηρετούν σωστά όχι μόνο τη Γερμανία αλλά και την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Είναι ειλικρινής, δυνατή, δουλεύει, ξέρει τα ζητήματα, είναι πειθαρχημένη και αντανακλά τους δεσμούς που μοιράζονται Γερμανοί και Αμερικανοί για τη δημοκρατία, τις αγορές και την επιθυμία να εξασφαλίσει πως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προσωπική αξιοπρέπεια θα γίνονται σεβαστά όχι μόνο στις χώρες μας αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Η σημαντικότερη συνεργασία μας είναι να καθοδηγήσουμε την παγκόσμια οικονομία μετά τη χειρότερη κρίση από το ’30. Αν δεν ήταν η ηγεσία της καγκελαρίου Μέρκελ, να συνεργαστεί μαζί μου και με άλλους στη G20 είναι πιθανό ο πόνος και οι δυσκολίες που υπέφεραν οι πολίτες μας, θα ήταν χειρότεροι. Νομίζω πως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ήταν αποφασιστική και δυνατή και εξαιρετικά πειστική προς την υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να ενδυναμώσουμε το οικονομικό μας σύστημα και να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάκαμψης.

Φωτογραφία: Reuters

Αλλά ήταν και σημαντικός συνεργάτης και σε ένα σωρό άλλα διεθνή ζητήματα, είτε ήταν η στήριξη που προσέφεραν ο γερμανικός λαός και οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, είτε η βοήθειά της σε ζητήματα ανθρωπιστικά και ανάπτυξης σε μέρη όπως η Αφρική. Ήταν πάντα κάποια που μπορούσα να εμπιστευτώ και κάποια που κατά βάθος πιστεύει στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Γερμανία και όλα τα πλούσια κράτη, όχι μόνο για να κάνουμε τις χώρες μας καλύτερες αλλά και τον κόσμο. Θα είμαι πάντα ευγνώμων που την είχα σαν έναν σταθερό σύμμαχο κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου.

Οι ΗΠΑ είναι περήφανες για το ρόλο που έπαιξαν στο Σχέδιο Μάρσαλ και την εποχή μετά τον πόλεμο, κάνοντας την τότε δυτική Γερμανία ισχυρή οικονομικά αλλά και βοηθώντας εδραίωση της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Μια ισχυρή Γερμανία και μια ισχυρή Ευρώπη είναι απαραίτητη για εμάς. Σε μια εποχή που κάποιες από τις αξίες και τα ιδανικά μας δέχονται επίθεση, που οι άνθρωποι είναι κυνικοί ως προς τις αξίες της Δημοκρατίας, της ελεύθερης αγοράς, του παγκόσμιου εμπορίου και της προσπάθειας να λύνουμε προβλήματα μέσω της διπλωματίας και όχι των συγκρούσεων και πολέμων, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς πως υπάρχουν φίλοι στους οποίους μπορούμε να στηριχθούμε. Και η Γερμανία είναι μια από αυτούς τους εταίρους. Ο Αμερικανικός λαός σέβεται και εκτιμά τη συνεργασία με τον γερμανικό λαό. Και πρόκειται για μια συνεργασία που υπάρχει ανεξάρτητα από τις αλλαγές κυβερνήσεων στις ΗΠΑ και τη Γερμανία και είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσει για πολλά χρόνια».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε