Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μέρκελ: Περιγράφει όσα έζησε την ημέρα που έπεφτε το Τείχος

Μέρκελ: Περιγράφει όσα έζησε την ημέρα που έπεφτε το Τείχος
photo Reuters

Τι έκανε τη νύχτα που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου του 1989 αποκαλύπτει μάλλον με νοσταλγία η Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος Μέρκελ, όπως εκμυστηρεύθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από την πτώση του Τείχους, έκανα “όπως κάθε Πέμπτη βράδυ” σάουνα στο Ανατολικό Βερολίνο και ονειρευόταν να φάει στρείδια στη Δύση. “Τις Πέμπτες πήγαινα πάντα στην σάουνα με μια φίλη“, διηγείτο πριν από μερικά χρόνια σε μαθητές στο Βερολίνο.

Η Άνγκελα Μέρκελ γεννήθηκε στο Αμβούργο όμως μεγάλωσε στην Λαοκρατική Δημοκρατίας της Γερμανίας, εκείνη την περίοδο εργαζόταν ως φυσικός στην Ακαδημία Επιστημών του Ανατολικού Βερολίνου. Ήταν 35 χρονών και έχοντας χωρίσει από το πρώτο της σύζυγο, ζούσε σε ένα δυάρι με κουζίνα σε συνοικία του Πρεντσλάουερ Μπεργκ.

Μάλιστα πριν να πάει για σάουνα εκείνο το βράδυ, είχε μιλήσει με τη μητέρα της στο τηλέφωνο, η οποία ζούσε 80 χιλιόμετρα βόρεια του Βερολίνου και της έλεγε πως άκουσε ότι οι ανατολικογερμανοί ήταν ελεύθεροι να ταξιδέψουν στη Δύση.

Το Τείχος έπεφτε, αλλά εκείνες τις πρώτες ώρες κανένας δεν το πίστευε πως συνέβαινε. Άλλωστε όπως παραδέχθηκε αργότερα η Μέρκελ, “πραγματικά δεν κατάλαβα τι μου έλεγε”.

Μάλιστα εκείνη την περίοδο η οικογένεια της Μέρκελ είχε ένα “ανέκδοτο”. Πως αν πέσει το Τείχος, τότε η Μέρκελ θα πάει την μητέρα της “να φάνε στρείδια στο Κεμπίνσκι”, ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Δυτικό Βερολίνο. Εκείνο το βράδυ προειδοποίησε εξάλλου τη μητέρα της: “Πρόσεχε μαμά, κάτι συμβαίνει σήμερα”. Μετά όμως το έκλεισε και πήγε στη σάουνα.

Την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ βρισκόταν στη σάουνα άνοιξε το πρώτο σημείο διέλευσης ανάμεσα στο Ανατολικό και το Δυτικό Βερολίνο και μάλιστα όχι σε μεγάλη απόσταση από το διαμέρισμα που έμενε εκείνη την περίοδο.

Στην επιστροφή, “είδα κόσμο που πήγαινε” στο σημείο διέλευσης. “Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ, η ώρα μπορεί να ήταν 22:30 ή 23:00, μπορεί και λίγο πιο αργά”, διηγήθηκε αργότερα.

“Ήμουν μόνη μου, αλλά ακολούθησα το πλήθος (…) και ξαφνικά βρεθήκαμε στη δυτική πλευρά του Βερολίνου”. Μάλιστα εκείνο το βράδυ ήπιε την πρώτη της μπύρα σε κουτάκι από τη Δυτική Γερμανία σε ένα διαμέρισμα κάποιων που δεν γνώριζε.

Δεν έμεινε όμως για πολύ εκεί και επέστρεψε στο σπίτι της στο ανατολικό Βερολίνο, γιατί είχε… πρωινό ξύπνημα. Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά.

Η Άνγκελα Μέρκελ ασχολήθηκε με την πολιτική και το 1990 εξελέγη βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), με αρχηγό τον Χέλμουτ Κολ, ενώ το 1991 έγινε για πρώτη φορά υπουργός για να φτάσει τελικά να γίνει Καγκελάριος που κυβερνά την ενωμένη από τότε Γερμανία για 14 χρόνια μέχρι τώρα.

Ωστόσο το όνειρό της δεν το πραγματοποίησε ποτέ. “Δεν πήγα ποτέ να φάω στρείδια στο Κεμπίνσκι με την μητέρα μου”, ομολογεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις