Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Μέρκελ στην Κίνα: Ταξίδι σε δρόμο στρωμένο με αγκάθια

Το Πεκίνο κατηγορεί τη Γερμανία για προστατευτισμό επειδή έχει θέσει υπό έλεγχο την κινεζική τεχνολογία, ενώ οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ ζητούν συνάντηση με τη Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ταξιδεύει σήμερα στην Κίνα για μια επίσκεψη επικεντρωμένη στις επιχειρήσεις, η οποία είναι πιθανό να επισκιασθεί από τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ και το συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής της, η Μέρκελ θα συνοδεύεται από μεγάλη εμπορική αντιπροσωπεία. Η επίσκεψη θα αρχίσει από το Πεκίνο, με συναντήσεις αύριο, Παρασκευή, με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα μεταβεί στη συνέχεια στο Γουχάν, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της βιομηχανίας και φοιτητές του πανεπιστημίου Χουατσόνγκ.

Το ταξίδι πραγματοποιείται σε μια μάλλον δύσκολη στιγμή για τις σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Κίνα. Το Πεκίνο κατηγορεί τη Γερμανία για προστατευτισμό επειδή έχει θέσει υπό έλεγχο την κινεζική τεχνολογία.

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο, ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ ζήτησαν να συναντηθούν με την Μέρκελ στη διάρκεια της επίσκεψής της.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ωστόσο πως η καγκελάριος δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τους επικεφαλής των διαδηλώσεων.

Σε ανοικτή επιστολή προς την Μέρκελ, που δημοσιεύεται από τη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Τζόσουα Ουόνγκ, εκ των επικεφαλής της φοιτητικής διαμαρτυρίας, ζήτησε βοήθεια από την Γερμανίδα καγκελάριο και προειδοποίησε πως οι διαμαρτυρίες, που διαρκούν μήνες, μπορεί να τερματισθούν με τη βία.

«Μια δικτατορική δύναμη που δεν επιτρέπει οποιαδήποτε θεμελιώδη δικαιώματα στην ελευθερία, που χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο βίαια μέτρα, βρίσκεται απέναντί μας, με τάση προς άλλη μια σφαγή της Πλατείας Τιενανμέν», γράφει ο Ουόνγκ στην επιστολή του.

Ερωτηθείς αν η Μέρκελ θα ανταποκριθεί, ο Ζάιμπερτ δήλωσε πως ο γενικός κανόνας είναι ότι η καγκελάριος δεν απαντά σε ανοικτές επιστολές.

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τους διαδηλωτές να επιδιώξουν τον διάλογο με το Πεκίνο και να βρουν μια μη βίαιη λύση στη σύγκρουση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτο: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις