Κόσμος

Μέρκελ: Στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα

Η Γερμανία αναγνωρίζει και στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε η χώρα της

επιθυμεί να συνεισφέρει στις διπλωματικές προσπάθειες για σταθεροποίηση της περιοχής.

Παράλληλα η κ. Μέρκελ τόνισε πως ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να περιλαμβάνουν και έμμεσες συνομιλίες με τη Χαμάς.

«Υπάρχει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και το στηρίζουμε. Γι’ αυτό και είναι σωστό το γεγονός ότι το Ισραήλ υπερασπίζεται πολύ δραστικά τον εαυτό του. Από την άλλη πλευρά όμως θέλουμε να συνεισφέρουμε στις διπλωματικές προσπάθειες για την διασφάλιση μακροπρόθεσμης και βιώσιμης κατάστασης στην περιοχή, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου «Europa Forum» που διοργανώνει το δημόσιο κανάλι WDR.

Ερωτώμενη εάν στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εμπλέκεται και η Χαμάς, η Καγκελάριος απάντησε καταφατικά: «Και βέβαια πρέπει να υπάρξουν έμμεσες συνομιλίες με την Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Χωρίς τη Χαμάς δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός», σημείωσε και ανέφερε ότι η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες προσπαθούν ήδη να μεσολαβήσουν μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ειδικά μάλιστα για την Αίγυπτο, επισήμανε ότι «αποτελεί έναν πάρα πολύ σημαντικό μεγάλο παίκτη σε μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός». Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δυνατότητες παρέμβασής της, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί ασφαλώς να λύσει μονομιάς όλες τις διεθνείς διενέξεις – και σίγουρα όχι της Μέσης Ανατολής που είναι από τις πιο περίπλοκες».

Αναφερόμενη στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών κατά του Ισραήλ και των εβραίων, η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι «αντισημιτικές δηλώσεις καταδικάζονται στην Γερμανία με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Στον Λευκό Οίκο από στιγμή σε στιγμή ο Ουκρανός πρόεδρος
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, ο Ζελένσκι είπε ότι έχει παρουσιάσει στον Τραμπ μια «εκτίμηση» για το πόσους αμερικανικούς πυραύλους Τόμαχοκ χρειάζεται η Ουκρανία για την πολεμική της προσπάθεια κατά της Ρωσίας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Φάρατζ: «Ο Πούτιν δεν είναι λογικός, είναι πολύ κακός τύπος» – «Να καταρρίπτονται τα ρωσικά μαχητικά»
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ηγέτης του Reform UK έχει τη δυναμική να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας παρά το γεγονός πως διαθέτει μόνο πέντε βουλευτές
Ο Νάιτζελ Φάρατζ
Βρετανοί νεοναζί σχεδίαζαν επιθέσεις σε τζαμιά και συναγωγές – Καταδικάστηκαν σε έως 11 χρόνια φυλακή ο καθένας
Είχαν στην κατοχή τους μεγάλο απόθεμα όπλων καθώς και ματσέτες, κυνηγετικά μαχαίρια, σπαθιά, τσεκούρια, βαλλίστρες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ένα όπλο ηλεκτροσόκ και ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ
Βρετανοί