Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Μέρκελ: Συνομιλίες Ιράν – ΗΠΑ αλλά χωρίς να αρθούν οι κυρώσεις

Μέρκελ
photo Reuters

Συναντήσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και με τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί, είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ που διήρκεσε λιγότερο από 30 λεπτά συζητήθηκε το θέμα της έντασης με το Ιράν αλλά και η κατάσταση στη Λιβύη και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, με τη συνάντηση αυτή να είναι η πρώτη ανάμεσα στους δυο ηγέτες. Η καγκελάριος Μέρκελ θα επιθυμούσε τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν αλλά μετά τις συζητήσεις που είχε με τους προέδρους των δυο αυτών χωρών, δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η Ουάσινγκτον θα άρει πρώτη τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η καγκελάριος όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ,είπε ότι απέρριψε το αίτημα του Ιράν για άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών δυνάμεων.

Θα χαιρέτιζα ασφαλώς την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Όμως δεν θα λειτουργήσει η εκδοχή να αποσυρθούν πρώτα όλες οι κυρώσεις από το τραπέζι και μετά να γίνουν συνομιλίες. Νομίζω ότι δεν είναι ρεαλιστικό”, είπε η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ροχανί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Μέρκελ είπε ότι συζήτησε επίσης για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση, τη Δευτέρα, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας ότι πιστεύουν πως το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις.

Οι ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν “ότι έχουν πειστεί πως το Ιράν φέρει την ευθύνη“, πρόσθεσε η Μέρκελ τονίζοντας ότι η διατύπωση αυτής της δήλωσης επιλέχτηκε πολύ προσεκτικά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις