Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μέρκελ: Χρέος μας να καταπολεμήσουμε τον αντισημιτισμό [pics]

Μέρκελ: Χρέος μας να καταπολεμήσουμε τον αντισημιτισμό [pics]

Για χρέος της Γερμανίας να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο αντισημιτισμό έκανε λόγο η Άνγκελα Μέρκελ, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία σε συναγωγή του Βερολίνου για την 80ή επέτειο της εκστρατείας επιθέσεων των Ναζί κατά των Εβραίων.

Ντυμένη στα μαύρα, η Μέρκελ είπε σε Εβραίους ηγέτες πως η βία εναντίον των Εβραίων, για την οποία κατηγορούνται ακροδεξιοί ή μουσουλμάνοι, αυξάνεται τώρα στη Γερμανία, οκτώ δεκαετίες αργότερα.

«Η εβραϊκή ζωή ανθεί και πάλι στη Γερμανία — ένα απρόσμενο δώρο σε μας μετά το Shoah», είπε η καγκελάριος χρησιμοποιώντας την εβραϊκή λέξη για το Ολοκαύτωμα. «Όμως είμαστε επίσης μάρτυρες ενός ανησυχητικού αντισημιτισμού που απειλεί την εβραϊκή ζωή στη χώρα μας».

Η Γερμανία και η Αυστρία τιμούν σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της «Νύχτας των κρυστάλλων» (Kristallnacht), μιας εκστρατείας φόνων Εβραίων και λεηλασίας και καταστροφής των περιουσιών τους που εξαπολύθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1938. Η ονομασία αναφέρεται στα σπασμένα γυαλιά που είχαν γεμίσει τους δρόμους έξω από συναγωγές και εβραϊκά καταστήματα και σπίτια.

Λίγο πριν από την ομιλία της Μέρκελ, εφετείο στο Βερολίνο είχε ανατρέψει απόφαση της αστυνομίας να απαγορεύσει μια πορεία της άκρας δεξιάς στην πρωτεύουσα η οποία σχεδιάζεται για αργότερα σήμερα.

Απαγόρευση σε ακροδεξιές διαδηλώσεις

Η αστυνομία απαγόρευσε την πορεία υποστηρίζοντας ότι θα ήταν απαράδεκτο να πραγματοποιηθεί πορεία της άκρας δεξιάς την ίδια ημέρα που η υπόλοιπη χώρα τιμά τη μνήμη των Εβραίων που έπεσαν θύματα της βίας των Ναζί.

Όμως το δικαστήριο είχε την άποψη ότι τα συνταγματικά δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι υπερτερούν.

Μια αντιδιαδήλωση σχεδιάζεται επίσης από αριστερές οργανώσεις. Η Μέρκελ ζήτησε να υπάρχει μηδενική ανοχή για τις προσπάθειες ακροδεξιών οργανώσεων να θεωρηθεί η μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα της Γερμανίας υπεύθυνη για τις βιαιότητες που διαπράττονται από μαχητικούς ισλαμιστές.

Σχεδόν το ένα τρίτο των Γερμανών πιστεύει πως ο αντισημιτισμός στη Γερμανία βρίσκεται σε «υψηλό» ή «πολύ υψηλό» επίπεδο, έδειξε δημοσκόπηση που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Οι Γερμανοί είχαν σοκαριστεί τον Σεπτέμβριο από εικόνες στις οποίες σκίνχεντς φαίνονταν να κυνηγούν μετανάστες στην ανατολική πόλη Κέμνιτς, έπειτα από κατηγορίες σε βάρος δύο μεταναστών ότι είχαν σκοτώσει με μαχαίρι έναν άνδρα. Ακροδεξιοί συγκρούσθηκαν επίσης με την αστυνομία και επιτέθηκαν σε εβραϊκό εστιατόριο.

«Αυτή η μορφή αντισημιτικής βίας μας θυμίζει την αρχή των πογκρόμ», τόνισε η Μέρκελ.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε σήμερα πως οι αντισημιτικές επιθέσεις αυξήθηκαν κατά τους εννέα τελευταίους μήνες στη Γαλλία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις