Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Μέσα στο πλωτό παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν

Μέσα στο πλωτό παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν

Ήταν το 1981 που κατασκευάστηκε για τον Σαντάμ Χουσεΐν το υπερπολυτελές σκάφος των 82 μέτρων. Δεν επιβιβάστηκε ποτέ γιατί ήταν πάντα μακριά από το σπίτι του.

Το υπερπολυτελές σκάφος που είχε κατασκευαστεί για τον Σαντάμ Χουσεΐν θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο για πιλότους που καθοδηγούν πλοία στη Βασόρα.

Όπως και με άλλους θησαυρούς του δικτάτορα του Ιράκ, οι κυβερνήσεις που τον διαδέχτηκαν μετά την ανατροπή του το 2003 και τον απαγχονισμό του το 2006 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προσπαθούσαν να βρουν μια χρήση για το πλοίο.

Ήταν το 2010 που το Ιράκ το πήρε πίσω μετά από μια δικαστική διαμάχη τριών δεκαετιών και έχει πλέον αγκυροβοληθεί στη Βασόρα.

Διαθέτει προεδρική σουίτα, τραπεζαρίες, υπνοδωμάτια και 17 μικρότερους ξενώνες, 18 καμπίνες για το πλήρωμα και μια κλινική. Το πολυτελές σκάφος είχε βγει στο σφυρί για 30 εκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει αγοραστή και τα τελευταία δύο χρόνια το “Basrah Breeze” εξυπηρετούσε το πανεπιστήμιο της Βασόρας, φιλοξενώντας ερευνητές που μελετούν τη θαλάσσια ζωή.

“Το προεδρικό σκάφος βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι δύο μηχανές και οι γεννήτριές του λειτουργούν. Χρειάζεται μόνο περιοδική συντήρηση”, δήλωσε ο καπετάνιος Abdul-Zahra Abdul-Mahdi Saleh.

Οι αρχές αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν μόνιμα ως ξενοδοχείο και εγκαταστάσεις αναψυχής για τους πιλότους του νότιου λιμανιού, πολλοί από τους οποίους ζουν σε μακρινές πόλεις.

“Το λιμάνι χρειάζεται το σκάφος να είναι ένας σταθμός όπου οι πιλότοι της θάλασσας θα μπορούν να ξεκουραστούν”.

Κατασκευασμένο από δανικό ναυπηγείο ενώ το Ιράκ ήταν σε πόλεμο με το Ιράν, το πολυτελές σκάφος μεταφέρθηκε στη Σαουδική Αραβία. Ήταν τότε σύμμαχος του Σαντάμ Χουσεΐν και ήθελε να το προστατεύει από τις αεροπορικές επιθέσεις στη Βασόρα.

Μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990, το σκάφος παραδόθηκε στην Ιορδανία. Οι μεταγενέστερες κυβερνήσεις το εντόπισαν στο γαλλικό θέρετρο της Νίκαιας και το έστειλαν πίσω.

Η μοίρα του άλλου σκάφους του Σαντάμ Χουσεΐν

Ενώ το “Basrah Breeze” επέζησε από την αναταραχή της πτώσης και της κατάρρευσης του Σαντάμ Χουσεΐν, το αδερφό του πλοίο “al-Mansur”, στο οποίο επίσης δεν επιβιβάστηκε ποτέ, είχε διαφορετική μοίρα.

Βυθίστηκε αφού χτυπήθηκε από αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε διατάξει να αποπλεύσει από το μεγαλύτερο λιμάνι έξω από τη Βασόρα όπου είχε αγκυροβοληθεί. Ήταν μια μάταιη προσπάθεια να αποφύγει τις αεροπορικές επιθέσεις.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις