Τετάρτη, 8 Μαΐ
19oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Γιατί το Κατάρ είναι καθοριστικό στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων

Μέση Ανατολή: Γιατί το Κατάρ είναι καθοριστικό στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Το Κατάρ παίζει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων, με πολύ κόσμο να αναρωτιέται γιατί η μεσολάβησή του είναι τόσο σημαντική ώστε οι απαχθέντες να επιστρέψουν σπίτι τους μετά από 17 ημέρες πολέμου.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε σήμερα (23.10.2023) επίσημα ότι η Χαμάς έχει στα χέρια της 222 ομήρους. Η πρώτη απελευθέρωση σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν δύο Αμερικανίδες, η 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ραάναν και η 18χρονη κόρη της Νάταλι ανέκτησαν την ελευθερία τους για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Σήμερα το βράδυ, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε άλλες δύο γυναίκες για «ανθρωπιστικούς λόγους» μετά τη μεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου ενώ το Κατάρ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση άλλων 50, σύμφωνα με αναφορές των διεθνών ΜΜΕ.

Για ποιον λόγο είναι καθοριστικό το Κατάρ;

Σύμφωνα με τον Τζέρεμι Μπόουεν, συντάκτη διεθνών ειδήσεων του BBC στην Ιερουσαλήμ, είναι σαφές ότι το Κατάρ έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, αφού και οι ΗΠΑ ευχαρίστησαν τη χώρα της Μέσης Ανατολής όταν απελευθερώθηκαν οι δύο Αμερικανίδες.

Ο λόγος για τον οποίο πιθανότατα «λειτουργεί» η μεσολάβηση του Κατάρ είναι γιατί μεγάλο μέρος της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς μένει και έχει τα γραφεία του στη Ντόχα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Έτσ,ι οι Καταριανοί μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους απευθείας και ίσως να έχουν ακόμη και γραμμή επικοινωνίας με τη στρατιωτική πτέρυγα της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με τον Τζέρεμι Μπόουεν, ότι η στρατιωτική πτέρυγα και η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς μπορεί να είναι εντελώς ξεχωριστές οργανώσεις, καθώς η οργάνωση δεν λειτουργεί με μία ιεραρχία.

Μάλιστα, σημειώνει ο συντάκτης διεθνών ειδήσεων του BBC στην Ιερουσαλήμη, η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς μπορεί να μην γνώριζε καν τι είχε προγραμματιστεί στις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις