Τετάρτη, 29 Μαΐ
20oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: «Νεύρα» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη στάση των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

Μέση Ανατολή: «Νεύρα» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη στάση των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

Τα… «νεύρα» και τις διαφωνίες που φέρονται να έχουν ξεσπάσει μεταξύ των εργαζομένων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέλησε να κατευνάσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αναφέροντας ότι αναγνωρίζει τη φόρτιση που τους προκαλεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ κάνουν λόγο για τις διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ κάποιων από των εργαζομένων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφορικά με την αμέριστη στήριξη που δείχνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει κατά της Χαμάς.

Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζος Πολ, παραιτήθηκε από τη θέση του λόγω «πολιτικών διαφωνιών σχετικά με τη συνεχιζόμενη παροχή (από τις ΗΠΑ) θανατηφόρας βοήθειας στο Ισραήλ», εξηγώντας ότι «φοβάται ότι επαναλαμβάνουμε τα λάθη που κάναμε τις τελευταίες δεκαετίες».

Ωστόσο η επιστολή που απηύθυνε ο Μπλίνκεν στο σύνολο των εργαζομένων του υπουργείου Εξωτερικών δεν αποτελεί απάντηση στις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι από αυτούς αισθάνονται απογοητευμένοι από την αμερικανική στάση.

«Γνωρίζω ότι για πολλούς από εσάς αυτή η περίοδος είναι δύσκολη όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και σε προσωπικό», αναφέρει στην επιστολή ο Αμερικανός υπουργός. Οι ΗΠΑ, συνεχίζει, θρηνούν την απώλεια «κάθε αθώας ανθρώπινης ζωής σε αυτή τη σύγκρουση».

Ο Άντονι Μπλίνκεν πριν αναχωρήσει από την Ιορδανία / Reuters

«Για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα (…) ότι ακόμη κι αν στηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, ο τρόπος με τον οποίο το πράττει είναι σημαντικός», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν, κάνοντας λόγο για «σεβασμό στο κράτος δικαίου και τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες».

«Ας φροντίσουμε να διατηρήσουμε και να διευρύνουμε τον χώρο των συζητήσεων και των διαφορετικών απόψεων, ο οποίος βελτιώνει τις πολίτικές και τον θεσμό μας», κάλεσε. «Μας περιμένει μια δύσκολη περίοδος. Ο κίνδυνος περαιτέρω ταραχών και συγκρούσεων είναι αληθινός».

Ο Μπλίνκεν απέστειλε την επιστολή αυτή την Πέμπτη (19.10.2023) το βράδυ, μία ημέρα μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του στο Ισραήλ και σε αραβικές χώρες.

Αυτή την εβδομάδα η Huffington Post ανέφερε σε άρθρο της ότι εργαζόμενοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι δυσαρεστημένοι από την αμερικανική πολιτική αναφορικά με τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς, με έναν από αυτούς να λέει ότι προετοιμάζεται «ανταρσία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και AFP

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις