Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Ο πρωταγωνιστής του Fauda στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς

Μέση Ανατολή: Ο πρωταγωνιστής του Fauda στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς

Τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στη Γάζα, με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, θυμίζουν και θα μπορούσαν να είναι σενάριο μιας σεζόν της σειράς Fauda του Netflix. Και υπάρχει κάτι κοινό: ο πρωταγωνιστής, Λιόρ Ραζ.

Ο Ισραηλινός ηθοποιός, ο βασικός πρωταγωνιστής της σειράς Fauda που έχει κάνει 4 σεζόν στο Netflix και πραγματεύεται ακριβώς στη δράση των Παλαιστίνιων και στο πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες «αποκρούν» επιθέσεις, έχει ήδη βρεθεί στο μέτωπο για να πολεμήσει κατά της Χαμάς. Έχει πάει εθελοντής και ήδη βοήθησε να απομακρυνθούν από βομβαρδισμένη πόλη δυο οικογένειες. 

Μάλιστα ανέβασε στο Instagram και ένα βίντεο από την πρώτη γραμμή του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς και τη στιγμή που μαζί με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ και τον συνδημιουργός του Fauda προσπαθούν να καλυφθούν από επίθεση με ρουκέτα. 

Το βίντεο ανέβηκε χθες (09.10.2023) το βράδυ. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lior Raz (@liorraz)

 

Ο Λιόρ Ραζ έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσα από τη σειρά Fauda. 

Fauda σημαίνει “χάος”. Ό,τι επικρατεί στη Μέση Ανατολή δηλαδή… «Συνοδευόμενος από τον Γιοάναν Πλέσνερ (σ.σ. πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ) και τον Άβι Ισαχάροφ (σ.σ. συνδημιουργός του Fauda), ήρθα νότια για να ενωθεί με τους χιλιάδες εθελοντές που δουλεύουν ακούραστα για να βοηθήσουν τον λαό του νοτίου Ισραήλ. Μας έστειλαν στην βομβαρδισμένη πόλη Σντερότ για να απομακρύνουμε δυο οικογένειες. Κανένας φόβος», έγραψε ο Ισραηλινός ηθοποιός στην ανάρτησή του. 

Η σειρά Fauda δημιουργήθηκε από τις πραγματικές εμπειρίες του Ισαχάροφ στις Ισραηλινές Ειδικές Δυνάμεις.

Ο Λιόρ Ραζ είναι, στο Fauda, ο Ντορόν Καβίλιο, ένας από τους κορυφαίους πράκτορες των ισραηλικών μυστικών υπηρεσιών. «Κυνηγά», σε κάθε σεζόν της σειράς κι άλλον τρομοκράτη: της Χαμάς, του ISIS.

Ο Ραζ γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1971 στον οικισμό Ma’ale Adumim στη Δυτική Όχθη, επτά χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ, από πατέρα Ιρακινό και μητέρα Αλγερινή. Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο, στρατολογήθηκε στην μυστική αντιτρομοκρατική μονάδα, Sayeret Duvdevan, που σημαίνει «κεράσι στην κορυφή».

Μέχρι τα 19 του, ο ηθοποιός είχε σχέση με την Ίρις Αζουλάι. Τον Οκτώβριο του 1990, ένας Παλαιστίνιος Άραβας τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου. Η επίθεση έγινε στην Ιερουσαλήμ. Ο δράστης συνελήφθη και φυλακίστηκε αλλά το 2011 ήταν ένας από τους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατούμενων. Τότε, 1.027 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι για να αφεθεί ελεύθερος ο Ισραηλινός στρατιώτης, Γκιλάντ Σαλίτ, τον οποίο κρατούσε αιχμάλωτο για πέντε χρόνια η Χαμάς!

Το 1993, ο Λιόρ Ραζ αποφάσισε να μετακομίσει στο Λος Άντζελες και για λίγο δούλεψε ως σωματοφύλακας του Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις