Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν πανίσχυρο πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Ohio

Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν πανίσχυρο πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Ohio

Οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις ενισχύουν την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή, καθώς όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (CENTCOM) ένα υποβρύχιο κλάσης Ohio έφτασε πριν λίγες ώρες και είναι ανεπτυγμένο στην περιοχή ευθύνης της, δίχως ωστόσο να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για τα στοιχεία του υποβρυχίου, όπως είθισται εξάλλου σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ωστόσο, αυτό που καθίσταται σαφές από την επιχειρησιακή ανάπτυξη ενός υποβρυχίου κλάσης Ohio στη Μέση Ανατολή τη δεδομένη χρονική συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για το σαφές «μήνυμα αποτροπής» των ΗΠΑ προς το Ιράν αλλά και τους συμμάχους του στην περιοχή, ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Το «προφίλ» των υποβρυχίων κλάσης Ohio

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει συνολικά 18 υποβρύχια κλάσης Ohio, εκ των οποίων τα 14 είναι υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) και τα υπόλοιπα τέσσερα υποβρύχια είναι εξοπλισμένα με πυραύλους cruise (SSGN). Το γεγονός ότι η CENTCOM γνωστοποίησε την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή, έχει ιδιαίτερη συμβολική και όχι μόνο αξία, διότι οι κινήσεις και η παρουσία πυρηνοκίνητων υποβρυχίων αυτής της κλάσης παραμένουν συνήθως μυστικές από την ηγεσία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, για ευνόητους λόγους.

Έχουν πλήρωμα πάνω από 150 άτομα και χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια για να επιχειρούν κατά μέσο όρο 77 ημέρες στη θάλασσα, προτού ελλιμενιστούν για συντήρηση και ανεφοδιασμό, ενώ ακόμα διαθέτουν τρομακτική, καταστροφική δύναμη πυρός και stealth χαρακτηριστικά. Έχουν μήκος 560 πόδια, εκτόπισμα 18.750 τόνων σε κατάδυση και είναι μεταξύ των μεγαλύτερων υποβρυχίων στον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά τα υποβρύχια SSBN κλάσης Ohio είναι εξοπλισμένα με 20 υποβρύχιους βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Trident II που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και ως εκ τούτου αποτελούν το ναυτικό σκέλος της λεγόμενης «πυρηνικής τριάδας», που έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα επιβιωσιμότητας, συγκριτικά με τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-2 και B-52, αλλά και με τα πυρηνικά σιλό στην εδαφική επικράτεια των ΗΠΑ. Από την άλλη, τα υποβρύχια SSGN κλάσης Ohio είναι εξοπλισμένα με 154 πυραύλους cruise τύπου Tomahawk και με πυραύλους τύπου Harpoon.

Πηγή: onalert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις