Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Προελαύνει σε δυο κατευθύνσεις ο Ισραηλινός στρατός στη Γάζα – Ποιος ο στόχος του

Μέση Ανατολή: Προελαύνει σε δυο κατευθύνσεις ο Ισραηλινός στρατός στη Γάζα – Ποιος ο στόχος του

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας με τον στρατό του Ισραήλ να προελαύνει και να υποστηρίζει ότι σκότωσε δεκάδες τρομοκράτες της Χαμάς που του επιτέθηκαν μέσα από κτήρια και σήραγγες.

Οι μάχες δεν έχουν τέλος με τον στρατό του Ισραήλ να αναφέρει ότι τις τελευταίες 24 ώρες χτύπησαν περισσότερους από 600 στόχους μεταξύ των άλλων αποθήκες όπλων, θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, καθώς και κρησφύγετα της Χαμάς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να προελαύνουν προς δύο κατευθύνσεις γύρω από την πόλη της Γάζας. Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ισραηλινά τεθωρακισμένα φέρεται να επιχειρούν κοντά στις ακτές της Μεσογείου, ενώ η Χαμάς εμπλέκεται σε «σκληρές μάχες»  στη βόρεια Γάζα.

Αναφορές από το εσωτερικό της Γάζας περιέγραφαν ισραηλινά τανκς να κόβουν τον κύριο δρόμο βορρά-νότου Salah al-Din νότια της πόλης της Γάζας και να επιχειρούν στα περίχωρα των συνοικιών Zaytoun και Shajaiya της πόλης της Γάζας. Τανκς εθεάθησαν στην περιοχή Zaytun στα περίχωρα της πόλης της Γάζας.

«Έχουν κόψει τον δρόμο Salah al-Din και πυροβολούν εναντίον οποιουδήποτε οχήματος προσπαθήσει να τον ακολουθήσει», είπε ένας κάτοικος.

Εάν επιβεβαιωθεί, η αποκοπή του βασικού δρόμου θα υποδηλώνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να αποκόψουν την πόλη της Γάζας από το νότο, απομονώνοντας και πολιορκώντας την αστική εξάπλωση που εκτείνεται βόρεια μέχρι το Beit Hanoun και το Beit Lahia.

Νετανιάχου: Σημειώνουμε συστηματική πρόοδο

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου είπε ότι το Ισραήλ σημειώνει «συστηματική πρόοδο» στη στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα. Είπε ακόμα ότι ο ισραηλινός στρατός «έχει επεκτείνει την χερσαία είσοδό του στη Λωρίδα της Γάζας, το κάνει με μετρημένα, πολύ ισχυρά βήματα, σημειώνοντας συστηματική πρόοδο βήμα προς βήμα», σύμφωνα με επίσημη δήλωση σε βίντεο.

Σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ

Το απόγευμα της Δευτέρας σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε τμήματα του κεντρικού Ισραήλ, μεταδίδουν οι Times of Israel. «Οι σειρήνες ηχούν σε όλο το κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Lod, Ness Ziona και Rishon Lezion, μετά τον καταιγισμό ρουκετών από τη Γάζα» αναφέρεται.

Σύμφωνα εξάλλου με τον Ισραηλινό στρατό πραγματοποίησε χτύπημα κατά  τρομοκρατικού πυρήνα στον νότιο Λίβανο που ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει όλμους στη βόρεια πόλη Rosh Hanikra. Νωρίτερα, δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας την ενεργοποίηση σειρήνων στην κοινότητα Elkosh. Σύμφωνα με τον IDF, και τα δύο βλήματα προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις