Σάββατο, 24 Φεβ.
13oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Προς παράταση η συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για άλλες 2 ημέρες

Μέση Ανατολή: Προς παράταση η συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για άλλες 2 ημέρες
Διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων, Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν για να επεκτείνουν τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός και ανταλλαγής ομήρων για περισσότερες ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις αιγυπτιακών πηγών ασφαλείας στην εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed, τις οποίες μετέδωσε η ισραηλινή Haaretz.

Η νέα επέκταση της συμφωνίας Ισραήλ και Χαμάς θα ισχύσει για ακόμη 2 ημέρες με τους αρχικούς όρους, δηλαδή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους αλλά και ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, σύμφωνα με τη Haaretz.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, αξιωματούχοι από το Ισραήλ έχουν επιβεβαιώσει μόνο ότι υπάρχει πρόταση για 2ήμερη επέκταση της συμφωνίας αλλά δεν έκαναν λόγο ότι όντως συμφώνησαν με τη Χαμάς και αρκέστηκαν να πουν ότι «την εξετάζουν».

Ωστόσο, το αμερικανικό δίκτυο Axios ανέφερε ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να επεκτείνει τη συμφωνία με τη Χαμάς μέχρι και τις συνολικά 9 ημέρες, εφόσον οι ισλαμιστές είναι διατεθειμμένοι να απελευθερώνουν 10 ομήρους κάθε 24ωρο. Οι πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου μεταδόθηκαν και από το Al Jazeera.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή την περασμένη Παρασκευή (24.11.2023) και επρόκειτο να λήξει τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα, ωστόσο επεκτάθηκε και θα λήξει αύριο τα μεσάνυχτα. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι σημερινές πληροφορίες, τότε θα φανεί αν και πόσο θα επεκταθεί η συμφωνία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις