Σάββατο, 4 Μαΐ
19oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ θα παρατείνει χρονικά την εκεχειρία για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνει η Χαμάς

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ θα παρατείνει χρονικά την εκεχειρία για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνει η Χαμάς

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν λεπτομέρειες σχετικά με την συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για ολιγοήμερη εκεχειρία στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το Ισραήλ θα παρατείνει χρονικά την εκεχειρία για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ η συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων – που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου – θα περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, αλλά και την ανταλλαγή τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιων που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ. 

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές (…) συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν – γυναίκες και παιδιά – θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, ωστόσο αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Times of Israel, σημείωσε πως η συμφωνία αναμένεται να απελευθερώσει 50 Ισραηλινούς πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σε ομάδες των 12 και 13 ατόμων την ημέρα.

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισραήλ για την εκεχειρία αναφέρεται πως «η απελευθέρωση κάθε δέκα επιπλέον απαχθέντων θα έχει ως αποτέλεσμα μια επιπλέον ημέρα κατάπαυσης πυρός».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο Ισραηλινός Στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν όλους τους απαχθέντες, να ολοκληρώσουν την εξάλειψη της Χαμάς και να διασφαλίσουν ότι η Γάζα δεν θα εξαπολύσει μια νέα απειλή για το κράτος του Ισραήλ» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Ισραήλ παρουσίασε λεπτομέρειες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν.

Ο κατάλογος που αναρτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνει 300 κρατούμενους, αριθμό διπλάσιο από τις 150 γυναίκες και ανήλικους τους οποίους το Ισραήλ έχει δεχθεί να απελευθερώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων. 

Σκοπός της δημοσίευσης των στοιχείων των κρατουμένων φαίνεται πως είναι να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν νομικές προσφυγές την τελευταία στιγμή.

Πώς θα γίνει η απελευθέρωση

Το Channel 12 δημοσιοποίησε τη διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί, ενώ όπως όλα δείχνουν η απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες.

Αρχικά η Χαμάς θα παραδώσει τους 50 ομήρους (γυναικόπαιδα) στον Ερυθρό Σταυρό.

Στη συνέχεια ο Ερυθρός Σταυρός θα τους παραδώσει στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Θα εξεταστούν ιατρικά και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.

Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και οι αμυντικές Aρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον κάποιοι από τους ομήρους μπορούν να δώσουν πληροφορίες.

Τέλος, οι όμηροι θα καταθέσουν σε αξιωματούχους ασφαλείας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις