Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Το χρονικό της επίθεσης με τα εκατοντάδες drones που εκτόξευσε το Ιράν προς το Ισραήλ

Μέση Ανατολή: Το χρονικό της επίθεσης με τα εκατοντάδες drones που εκτόξευσε το Ιράν προς το Ισραήλ
REUTERS

Το Ιράν έκανε τις απειλές του πράξη εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones προς το Ισραήλ το Σάββατο (13.04.2024). Η προαναγγελθείσα επίθεση της Τεχεράνης ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ και από το Ιράκ, το Λίβανο και την Υεμένη.

Μέσα στη νύχτα του Σαββάτου, ιρανικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν ο ένας μετά τον άλλο με στόχο τα εδάφη του Ισραήλ. Οι σειρήνες της ισραηλινής αεράμυνας ηχούσαν την ώρα της επίθεσης όσο ο «Σιδερένιος θόλος» αναχαίτιζε τα drones πάνω από το το Αλ Άκσα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως η χώρα μπορεί να αντέξει τις επιθέσεις του Ιράν.

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν. Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί. Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό. Ο ισραηλινός στρατός είναι ισχυρός».

Στην Τεχεράνη ο νυχτερινός ουρανός γέμισε από πυροτεχνήματα, ενώ χιλιάδες Ιρανοί πανηγύρισαν την ιστορική πρώτη ευθεία επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Αμερική είχε ενημερωθεί για την επίθεση 72 ώρες πριν.

«Στείλαμε μήνυμα στις ΗΠΑ μέσω της πρεσβείας μας στην Ελβετία πως εάν οι ΗΠΑ λάβουν μέρος σε μια νέα επίθεση των σιωνιστών από στρατιωτικές τους βάσεις ή εγκαταστάσεις στην περιοχή και αυτό επιβεβαιωθεί, τότε οι αμερικανικές βάσεις, το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις τους δεν θα είναι πλέον ασφαλείας στην περιοχή. Θεωρούμε την Αμερική δύναμη εισβολής και την αντιμετωπίσουμε αναλόγως».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε το 99% των πυραύλων και των drones που εξαπέλυσαν το Ιράν και οι σύμμαχοί του.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού δήλωσε: «Χθες το βράδυ το Ιράν ξεκίνησε μια επίθεση εναντίον του Ισραήλ και εξαπέλυσε περισσότερες από 300 διαφορετικές απειλές. Η ιρανική απειλή συνάντησε την εναέρια και τεχνολογική υπεροχή της ισραηλινής αμυντικής δύναμης μαζί με έναν ισχυρό μαχητικό συνασπισμό, που μαζί αναχαίτισε τις περισσότερες από τις απειλές».

Η Ιορδανία ανακοίνωσε, επίσης, ότι κατέρριψε πυραύλους που πέρασαν πάνω από το έδαφός της, όπως μαρτυρούν τα θραύσματα που έπεσαν στην πρωτεύουσα Αμάν.

Κάποιοι πύραυλοι κατάφεραν να φτάσουν τους στόχους τους, πλήττοντας αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ, την ώρα που συνεδρίαζε το πολεμικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ και το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας στην Ουάσιγκτον.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό να μην απαντήσει στην επίθεση κλιμακώνοντας περαιτέρω την κατάσταση.

Ο Τζόν Κίρμπι, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Λευκού Οίκου ανέφερε: «Όπως έχει καταστήσει σαφές ο πρόεδρος, αυτό που κάνουμε από τις 7 Οκτωβρίου, είναι μια συνεχής προσπάθεια αυτή η σύγκρουση να μην μετατραπεί σε ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Τις τελευταίες μέρες έγινε αναδιάταξη των δυνάμεων και αναπτύξαμε αντιτορπιλικά και μοίρες μαχητικών για να βοηθήσουμε το Ισραήλ να αμυνθεί ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση».

Στο Ισραήλ ένα κοριτσάκι 7 ετών τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ πάνω από 30 άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια μετά την επίθεση. Σύμφωνα με αραβικά μέσα στην Ιορδανία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θραύσματα πυραύλων που προσγειώθηκαν σε διάφορες περιοχές.

G7: Τηλεδιάσκεψη με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Σημαντική κρίνεται η στάση των ΗΠΑ που επικεντρώνεται στην επίλυση της κρίσης με σύσκεψη  των G7.

Η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που μετέχουν στην Ομάδα της G7 με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις