Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Μετά τη Zaman ο Ερντογάν πήρε τον έλεγχο και πρακτορείου ειδήσεων!

Μετά τη Zaman ο Ερντογάν πήρε τον έλεγχο και πρακτορείου ειδήσεων!

Ο “σουλτάνος” Ερντογάν δεν σταματά πουθενά! Μετά την εφημερίδα Zaman, που του ασκούσε σκληρότατη κριτική, η πρόεδρος της Τουρκίας πήρε εν μια νυκτί και τον έλεγχο του πρακτορείου ειδήσεων Cihan!

Δεν τον νοιάζει η κατακραυγή, δεν τον νοιάζουν τα επεισόδια: ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να πατάξει την ελευθερία του τύπου και το κάνει στο “όνομα” της καταστολής των υποστηρικτών του εξόριστου μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, του ανθρώπου που κάποτε ήταν στενός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου αλλά τώρα είναι ο μεγαλύτερος πολέμιός του.

Το Τζιχάν μετέδωσε στην ιστοσελίδα του αργά το βράδυ της Δευτέρας (07.03.2016) ότι δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης θα διορίσει διαχειριστή για να διευθύνει το πρακτορείο μετά από αίτημα εισαγγελέα. Η νέα αυτή απόφαση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δικαστική εποπτεία που επέβαλαν οι αρχές στην εφημερίδα Zaman που έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, λόγω πιθανής διασύνδεσής της με τον Γκιουλέν.

Τόσο το πρακτορείο ειδήσεων Cihan όσο και η εφημερίδα Zaman ανήκουν στην εταιρία μέσων ενημέρωσης Feza Gazetecilik.

Ο κρατικός έλεγχος που επιβλήθηκε στη Zaman προκάλεσε διεθνή συναγερμό και κατακραυγή για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία και το θέμα συζητήθηκε στη σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, για τη μεταναστευτική κρίση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον 74χρονο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του, μέσω της οικοδόμησης ενός “παράλληλου κράτους”, ενός δικτύου υποστηρικτών στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τα ΜΜΕ. Ο Γκιουλέν απορρίπτει τις κατηγορίες.

Οι δύο άνδρες ήταν σύμμαχοι μέχρι τη στιγμή που αστυνομικοί και εισαγγελείς που θεωρούνται προσκείμενοι στο κίνημα του Γκιουλέν άρχισαν έρευνα για διαφθορά στον στενό κύκλο του Ερντογάν το 2013.

Στις αρχές Μαρτίου, οι τουρκικές αρχές έκλεισαν την εταιρία ΜΜΕ Koza Ipek Holding που είχε δύο εφημερίδες και δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, την οποία η τουρκική δικαιοσύνη είχε ήδη θέσει υπό έλεγχο τον Οκτώβριο, λόγω της διασύνδεσής της με τον ιμάμη Γκιουλέν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε