Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Μετάλλαξη Όμικρον: Από τη Σιγκαπούρη πέρασαν 2 κρούσματα που βρέθηκαν στο Σίδνεϊ

Μετάλλαξη Όμικρον: Από τη Σιγκαπούρη πέρασαν 2 κρούσματα που βρέθηκαν στο Σίδνεϊ

Το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι δύο ταξιδιώτες με την μετάλλαξη Όμικρον από το Γιοχάνεσμπουργκ, που εντοπίστηκαν στην Αυστραλία, είχαν περάσει από το αεροδρόμιο Τσάνγκι.

Τα δύο πρόσωπα αυτά αναχώρησαν από το Γιοχάνεσμπουργκ την 27η Νοεμβρίου με πτήση της Singapore Airlines και έφθασαν στο Τσάνγκι αυθημερόν, όπου επιβιβάστηκαν στην πτήση προς το Σίδνεϊ, διευκρίνισε το υπουργείο. Και οι δύο επιβάτες υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορονοϊό πριν από την αναχώρησή τους, που είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, σημείωσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου, οι περισσότερες επιβάτες παρέμειναν στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου. Από τους επτά ανθρώπους που αποβιβάστηκαν στη Σιγκαπούρη, έξι ειδοποιήθηκαν να μείνουν σπίτι για δέκα ημέρες, ο έβδομος, που είχε στενή επαφή στην πτήση με το ένα από τα πρόσωπα που μολύνθηκαν, τέθηκε σε καραντίνα.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη ιχνηλάτηση των επαφών του προσωπικού του αεροδρομίου, που μπορεί να είχαν πρόσκαιρη επαφή με κάποιο από τα κρούσματα», συμπλήρωσε.

Οι αρχές της Αυστραλίας ανέφεραν πως οι δύο επιβάτες που επιβεβαιώθηκε πως έχουν μολυνθεί από την Όμικρον είναι πλήρως εμβολιασμένοι για την COVID-19 και βρίσκονται σε απομόνωση.

Περιορισμοί σε πολλές χώρες

Η Όμικρον εξώθησε πολλές χώρες της υφηλίου να επιβάλλουν περιορισμούς στα ταξίδια από τις χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής, όπου ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η παραλλαγή αυτή, που έχει πολλαπλές μεταλλάξεις, ειδικά στη λεγόμενη πρωτεΐνη ακίδα, ενέχει τον κίνδυνο ραγδαίας εξάπλωσης του ιού. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος ασθενούς που να αποδίδεται σε αυτή τη νέα παραλλαγή.

Οι αρχές του Εκουαδόρ θα απαγορεύσουν την είσοδο στους αλλοδαπούς ταξιδιώτες από αφρικανικές χώρες και θα απαιτούν πιστοποιητικά πλήρους εμβολιασμού αυτών από τις υπόλοιπες για να τους επιτρέπει να μπαίνουν στην επικράτειά του, εξαιτίας του εντοπισμού της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, ενημέρωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας, ο Γκιγιέρμο Λάσο.

Και το Εκουαδόρ προστέθηκε στον αυξανόμενο αριθμό των χωρών της υφηλίου που λαμβάνουν μέτρα εξαιτίας της Όμικρον.

«Για όλους μας στον Ισημερινό αυτή η παραλλαγή πρέπει να ιδωθεί σαν κλήση αφύπνισης για να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε ο κ. Λάσο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του προς τους πολίτες, τους οποίους κάλεσε να εμβολιαστούν. «Είναι καιρός να ανανεώσουμε τον αγώνα μας» εναντίον της πανδημίας, επέμεινε.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ αύριο Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου. Ταξιδιώτες που έρχονται από ή πέρασαν από τη Νότια Αφρική – όπου ανακοινώθηκε ο εντοπισμός της Όμικρον την Παρασκευή –, την Μποτσουάνα, την Αίγυπτο, τη Μοζαμβίκη, το Λεσότο, τη Ζιμπάμπουε, το Εσουατίνι και τη Ναμίμπια δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην επικράτεια.

Οι ταξιδιώτες από τον υπόλοιπο κόσμο θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση πλήρους εμβολιασμού και βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα μέσα στις προηγούμενες 72 ώρες για να τους επιτρέπεται η είσοδος. Δεν εξαιρούνται τα παιδιά μεταξύ 2 και 16 ετών.

Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής καταγράφηκε λίγο καιρό μετά την απόφαση που πήρε το Κίτο να ανοίξει (από αύριο) τα σύνορα με την Κολομβία. Η κυβέρνηση πλέον θα υιοθετήσει πιο σταδιακή προσέγγιση ως προς το άνοιγμα, είπε ο αρχηγός του κράτους. «Η πρώτη φάση θα αφορά τη μεταφορά εμπορευμάτων με πρωτόκολλα βιοασφάλειας, δυνάμει των συμφωνιών των υπουργείων Μεταφορών των δύο χωρών», ανέφερε ο Λάσο.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει εμβολιαστεί το 85% του πληθυσμού μέσα στον Δεκέμβριο και ο συντηρητικός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως είναι διαθέσιμος επαρκής αριθμός δόσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις