Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μέχρι τις 23 Αυγούστου στην περιοχή το Oruc Reis – “Δεν έχουν λογική οι ελληνικές διεκδικήσεις στο Καστελλόριζο”

oruc reis

Συνεχίζει να παραληρεί ο Ερντογάν. Τονίζει με νόημα πως το Καστελλόριζο είναι κοντά στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα. Νέο μήνυμα του Τουρκικού ΥΠΕΞ για “αποφασιστικότητα” στην ανατολική Μεσόγειο.

Μέχρι τις 23 Αυγούστου θα μείνει το Oruc Reis στην περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με παράνομη NAVTEX, φέρνοντας τα πράγματα σε οριακό σημείο.

Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ερντογάν, μιλώντας σε συνέλευση στελεχών του κυβερνώντος κόμματος AKP.

“Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην περιοχή έως τις 23 Αυγούστου. Η απαίτηση (της Ελλάδας) μιας θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελλόριζο που απέχει 2 χλμ. από την τουρκική ακτή και 580 χλμ από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με κοινή λογική. Είναι αστείο να ισχυρίζεται ότι ένα νησί 10 km2 έχει ναυτική δικαιοδοσία 40 χιλιάδων χιλιομέτρων”.

“Καλώ την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας. Την καλώ να βρεθεί μια φόρμουλα win-win και για τις δύο πλευρές. Την καλώ να σεβαστεί τα δικαιώματα της “τουρκικής” μειονότητας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα θέσω και στις σημερινές συνομιλίες”, είπε ο Ερντογάν στη συνέλευση.

«Ο στόχος της Ελλάδας και της ελληνικής διοίκησης είναι να μας περιορίσει μόνο στον Κόλπο της Αττάλειας στη Μεσόγειο. Δεν εποφθαλμιούμε τίποτα, αλλά δεν επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να μας αρνηθούν», ήταν ένα άλλα απόσπασμα της ομιλίας του Ερντογάν.

«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και η Ελλάδα, όχι η Τουρκία, αυξάνουν την ένταση στη Μεσόγειο, αγνοώντας την Τουρκία και τους Τουρκυκύπριους», ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα απογοητευτούν

Συνεχίζοντας το ίδιο “τροπάρι” το Τουρκικό υπ. Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ξεκάθαρα πως διεκδικεί μεγάλο κομμάτι από την “πίτα” στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο. Εκείνοι που νομίζουν ότι είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες θα ζήσουν μεγάλη απογοήτευση. Έχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να το πράξουμε” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιστρέφει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Νέα αλλαγή της πορείας του πραγματοποίησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης (13.08.2020) το Oruc Reis, το οποίο κατευθύνεται ξανά προς την μεριά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Κατά τις 19:20 το απόγευμα της Τετάρτης (12.08.2020) το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εξήλθε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, και κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Ωστόσο γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης άλλαξε κατεύθυνση και πάλι, ακολουθώντας παράλληλη πορεία σε σχέση με την προηγούμενη όπου είχε μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δείτε εδώ την πορεία του Oruc Reis. Το πλοίο χρωματίζεται με γαλάζιο, στην κάτω δεξιά μεριά του χάρτη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις