Είχε προηγηθεί κύμα καταστολής από την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης. Αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες μετανάστες που κατευθύνονταν προς την Ταϊλάνδη να αποβιβαστούν την τελευταία εβδιομάδα στη Μαλαισία, όπως και στην Ινδονησία. Ένα από το προβλήματα είναι τι θα συμβεί με τους Μουσουλμάνους Ροχίνγκια, αν ξεκινήσει μία επιχείρηση διάσωσης. Κι αυτό γιατί η Μιανμάρ αρνείται να δώσει υπηκοότητα στη μειονότητα.
“Πρόκειται για απελπισμένους ανθρώπους και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους”, προειδοποιεί ο Φιλ Ρόμπερτσον, από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Μπανγκόκ. Στη θρησκευτική μειονότητα ανήκουν περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 280 άνθρωποι, ενώ έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους περισσότεροι από 140.000.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η υψηλή ανεργία, αλλά και οι συνθήκες στη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα μία από τις μεγαλύτερες εξόδους μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Τέσσερα πλοιάρια με 600 ανθρώπους έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στην Ινδονησία, αλλά ένα πέμπτο με εκατοντάδες ακόμη αναγκάστηκε χθες το πρωί να απομακρυνθεί. «Δεν θέλαμε να τους εμποδίσουμε να εισέλθουν στο έδαφός μας, επειδή όμως ο προορισμός τους δεν ήταν η Ινδονησία τους ζητήσαμε να συνεχίσουν τη διαδρομή τους”, είπε εκπρόσωπος του Ναυτικού της Ινδονησίας.
Οσοι κατάφεραν και βγήκαν στη στεριά με τα άλλα πλοιάρια οδηγήθηκαν σε ένα γήπεδο στο Λοκσουκόν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ασέχ. “Δεν είχαμε τίποτα να φάμε”, είπε ο Ρασίντ Αχμεντ, ένας 43χρονος Ροχίνγκια, που έφυγε από την επαρχία Ραχκίν πριν από τρεις μήνες με τον γιο του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian