Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Μινεάπολη: «Όχι» από το 56% των πολιτών για τη μεταρρύθμιση στην αστυνομία

αμερικανικές εκλογές

Οι κάτοικοι της Μινεάπολης στις ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση να μεταρρυθμιστεί η αστυνομία της πόλης, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο διαμαρτυριών μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από έναν αστυνομικό.

Ο 46χρονος Αφροαμερικανός πέθανε τον Μάιο του 2020 κατά τη βίαιη σύλληψή του στην Μινεάπολη, στη διάρκεια της οποίας ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Φλόιντ πατώντας τον στον λαιμό επί σχεδόν εννέα λεπτά. Μετά το τραγικό περιστατικό ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλες τις ΗΠΑ, ενώ δημιουργήθηκε και ένα κίνημα υπέρ της «αποχρηματοδότησης» της αστυνομίας.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, οι κάτοικοι της Μινεάπολης κλήθηκαν να αποφασίσουν αν επιθυμούν να «αντικατασταθούν οι υπηρεσίες της αστυνομίας από μια υπηρεσία δημόσιας ασφάλειας», που θα έδινε μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη της εγκληματικότητας.

Τι προέβλεπε το σχέδιο

Αντίθετα με την αστυνομία, που λογοδοτεί στον δήμαρχο, την υπηρεσία δημόσιας ασφάλειας θα επέβλεπαν από κοινού ο δήμαρχος μαζί με το 13μελές δημοτικό συμβούλιο.

Βάσει των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, ειδικοί ψυχικής υγείας θα στέλνονταν για να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα μη βίαια εγκλήματα, όμως αστυνομικοί θα εξακολουθούσαν να είναι σε ετοιμότητα για να προχωρήσουν σε συλλήψεις, αν αυτό κρινόταν αναγκαίο.

Τη μεταρρύθμιση αυτή στήριζε η γερουσιάστρια από τη Μινεάπολις Ιλχάν Όμαρ και ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Μινεσότα Κιθ Έλισον.

Ψήφισε κατά το 56% 

Ωστόσο περισσότεροι από το 56% των κατοίκων της Μινεάπολης καταψήφισαν την πρόταση.

Από την πλευρά του ο Δημοκρατικός δήμαρχος της πόλης, ο Τζέικομπ Φρέι, που ήταν υποψήφιος για την επανεκλογή του, ήταν αντίθετος στη μεταρρύθμιση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Έχουμε ανάγκη μια βαθιά και διαρθρωτική αλλαγή της διατήρησης της τάξης στην Αμερική», δήλωσε ο Φρέι στους υποστηρικτές του, σύμφωνα με την Washington Post.

«Και παράλληλα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αστυνομικοί εργάζονται μαζί με την κοινότητα για να φροντίζουν για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε.

Τον Απρίλιο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά έρευνα για την αστυνομία της Μινεάπολις προκειμένου να καθορίσει αν αυτή κάνει συστηματικά χρήση υπερβολικής βίας και «αν ακολουθεί ένα αντισυνταγματικό ή παράνομο μοντέλο ή πρακτικές διατήρησης της τάξης».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις