Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία με ενίσχυση της παρουσίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ενόψει… ExxonMobil!

Τραμπ Ερντογάν Τουρκία ανατολική Μεσόγειος

– Η ExxonMobil δεν είναι ENI και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παίζει
– Ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ: Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο
– Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και πεζοναύτες μαζί με το γεωτρύπανο της ExxonMobil
– “Γαυγίζει” ο Ερντογάν μέσω των τουρκικών ΜΜΕ
– Δεν αποκλείουν τον Οκτώβριο τουρκικά πολεμικά να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά

Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από την ημέρα που τα νταηλίκια των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ ανάγκασαν το γεωτρύπανο της ιταλικής ENI να απομακρυνθεί από την ανατολική Μεσόγειο. Σειρά να πλεύσει στο σημείο είχε το γεωτρύπανο της αμερικανικής ExxonMobil. Και τώρα που μπαίνουν στο παιχνίδι οι ΗΠΑ, τα πράγματα δυσκολεύουν για τον Ερντογάν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ φαίνεται πως δεν αστειεύονται. Γιατί σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik αποφάσισαν, ενόψει της έλευσης του γεωτρύπανου της ExxonMobile, να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή. Έτσι, την ημέρα που έφτασαν στην περιοχή τα ερευνητικά σκάφη της εταιρίας, “εμφανίστηκαν” και πλοία του αμερικανικού ναυτικού και του σώματος των πεζοναυτών.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ έστειλαν στις 28 Φεβρουαρίου στην Μεσόγειο τέσσερα πολεμικά πλοία: το USS New York (LPD-21), το USS low Jima (LHD-7), το USNS William Mclean (T-AKE-12) USS Oak Hill (LSD-51). Οι Τούρκοι, εκτιμούν ότι στόχος τους είναι η περιοχή μεταξύ του Οικοπέδου 10 και του κόλπου της Αμμοχώστου. Και ο πραγματικός τους στόχος, να εμποδίσουν οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας κατά τις έρευνες της Exxon Mobil.

https://youtu.be/YUWrSPGqZ_8

“Η Τουρκία απειλεί με βία”

Σύμφωνα με το Sputnik, η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να κάνει χρήση ή έστω να απειλήσει ότι θα κάνει χρήση βίας για να προασπίσει τα συμφέροντά της στη «Βόρεια Κύπρο» (σ.σ. έτσι αναφέρονται τα κατεχόμενα).

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, το οποίο, όπως προστίθεται, οδήγησε σε έναν πυρετό για ανακάλυψη παρόμοιων κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού» σε γειτονικές περιοχές.

Ακολούθησε η ένταση για τη γεώτρηση στη «Σουπιά». Έτσι, όπως μεταδίδει το Sputnik, στις 21 Φεβρουαρίου στην περιοχή στάλθηκε το αεροπλανοφόρο Iwo Jima, με δύναμη 2.500 πεζοναυτών. Στόχος να ενισχύσει τον Έκτο Στόλο των ΗΠΑ.

Στις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μεταγωγικά και άλλα αεροσκάφη, συμπληρώνεται. Το Iwo Jima και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αμφίβιου πολέμου προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που είναι σταθμευμένα στη Μεσόγειο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Sputnik, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά έφτασαν στην Μεσόγειο και τα ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, τα οποία έχουν ως προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ.

Το ρωσικό πρακτορείο σημειώνει πως οι ερευνητικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η ExxonMobil δεν εμπίπτουν στο τμήμα που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανήκει στο ψευδοκράτος.

Το USS New York (LPD-21)

“Βρυχάται” ο Ερντογάν

Τα τουρκικά ΜΜΕ φυσικά δεν ήταν δυνατόν να μην σχολιάσουν τη στάση Τραμπ στην ανατολική Μεσόγειο και τη ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Εκτιμούν πως τον Οκτώβριο (σ.σ. όταν θα αρχίσουν οι εργασίες της ExxonMobil), δεν αποκλείεται, τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά.

Κατά τους Τούρκους, με την απόφαση να στείλει πολεμικά πλοία να συνοδεύσουν το γεωτρύπανο της ExxonMobil, η Ουάσινγκτον θέλει να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα: ότι “αναγνωρίζει την μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ από Ε/Κ και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε αυτή την περιοχή και στηρίζει την δραστηριότητα της Exxon Mobil μαζί με την με το κονσόρτιουμ Πετρελαίου του Κατάρ”.

Με πληροφορίες από hellasjournal.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις