Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Μήνυμα Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν! Απειλεί να ακυρώσει το… ραντεβού

Τραμπ Κιμ Γιονγκ Ουν

Μια σου και μια μου… Ενόψει της πολυαναμενόμενης συνάντησής τους στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν επιδοθεί σε ένα ανελέητο “παιχνίδι” για το ποιος μπορεί να απειλήσει καλύτερα και περισσότερα τον άλλο.

Δυο ηγέτες τη συνάντηση των οποίων περιμένει όλος ο κόσμος. Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσαν, όπως φαίνεται, να… κάτσουν ήσυχα έως τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Πρώτος, το χορό των “απειλών” ξεκίνησε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης. Και τον συνεχίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε, μέσω του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, μήνυμα στην Πιονγκγιάνγ πως δεν θα διαστάσει να ακυρώσει τη συνάντηση. Και κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να μη ζητά ανταλλάγματα γιατί η στρατιωτική λύση είναι πάντα στο τραπέζι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι διατεθειμένος να ακυρώσει τη συνάντηση διεμήνυσε, μέσω συνέντευξής του στο Fox News ο Μάικ Πενς. Είχε προηγηθεί ανάλογη δήλωση από πλευράς της Βόρειας Κορέας. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να μην προσπαθήσει να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με αντάλλαγμα υποσχέσεις τις οποίες δεν σκοπεύει να τηρήσει.

«Θα ήταν μεγάλο λάθος από μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν το να νομίσει πως μπορεί να χειραγωγήσει τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Πενς. Ερωτηθείς εάν ο Τραμπ θα έφθανε στο σημείο να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος απάντησε «αναμφίβολα».

Τραμπ προς Κιμ Γιονγκ Ουν: Η στρατιωτική επιλογή στο τραπέζι… πάντα

Οι ΗΠΑ βλέπουν πρόοδο όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, αλλά η στρατιωτική επιλογή «παραμένει στο τραπέζι» διεμήνυσε επίσης ο Πενς. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί πως έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η στρατιωτική επιλογή δεν έχει αποκλειστεί.

Φωτογραφία Reuters

«Είδαμε μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους μήνες», είπε ο Πενς. Όμως όταν ρωτήθηκε αν η στρατιωτική επιλογή συνεχίζει να βρίσκεται «στο τραπέζι» για τις ΗΠΑ, απάντησε: «λοιπόν, δεν είχε φύγει ποτέ».

Ο Πενς υπενθύμισε ότι ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως η κυβέρνησή του δεν θα ανεχθεί η Βόρεια Κορέα να διαθέτει πυρηνικά όπλα και να απειλεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην περιοχή της Ασίας.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να επιτύχει την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας με διπλωματικά μέσα και ελπίζει να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Οι δηλώσεις του Πενς έρχονται λίγες ώρες πριν ο Τραμπ υποδεχτεί τον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις