Κόσμος

Μήνυση για τη σφαγή δελφινιών στην Ιαπωνία

Με τη μήνυση ακτιβιστές ζητούν από την κυβέρνηση της περιφέρειας της Ουακαγιάμα να ανακαλέσει την τριετή άδεια γι' αυτού του είδους την «αλιεία».

Υπερασπιστές του περιβάλλοντος προέβησαν σε μια πρωτοφανή προσφυγή στη δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια να σταματήσουν το διαβόητο ετήσιο κυνήγι δελφινιών στο Ταϊτζί της Ιαπωνίας, το οποίο θεωρούν απάνθρωπο και παράνομο.

Οι ψαράδες ωθούν τα δελφίνια σε έναν στενό κόλπο χτυπώντας ξύλα πάνω στα καΐκια τους για να τα αποπροσανατολίσουν. Τα ζώα πανικόβλητα βρίσκονται συχνά παγιδευμένα στα δίκτυα, ασφυκτιούν και πνίγονται.

Οι υπερασπιστές των ζώων εξηγούν πως ορισμένα απ’ αυτά τα θηλαστικά πέφτουν με βία πάνω στα βράχια και πεθαίνουν από τα τραύματά τους, ενώ άλλα σκοτώνονται από τους ψαράδες, που μπήγουν επανειλημμένα μακρούς μεταλλικούς σωλήνες πίσω ακριβώς από τον φυσητήρα, για να κάνουν ζημιά στη σπονδυλική στήλη.

Τι ζητούν

Στη μήνυση που κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα, ζητούν από την κυβέρνηση της περιφέρειας της Ουακαγιάμα να ανακαλέσει την τριετή άδεια γι’ αυτού του είδους την «αλιεία» που χορηγεί στα αλιευτικά στο λιμάνι Ταϊτζί (δυτική Ιαπωνία).

Σύμφωνα με έναν δικηγόρο που συμμετέχει σ’ αυτή την κίνηση, πρόκειται για την πρώτη προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον του κυνηγιού δελφινιών στο Ταϊτζί. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως αυτή η μέθοδος κυνηγιού παραβιάζει την ιαπωνική νομοθεσία για την ευημερία των ζώων. «Πολλοί Ιάπωνες θεωρούν ότι τα δελφίνια είναι ψάρια και πιστεύουν εσφαλμένα πως ο νόμος αυτός δεν ισχύει γι’ αυτά», εξηγεί ο Ρεν Γιαμπούκι, επικεφαλής μιας περιβαλλοντικής μκο, ο οποίος κατέθεσε την προσφυγή μαζί μ’ έναν κάτοικο του Ταϊτζί που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η πρακτική του κυνηγιού δελφινιών στο Ταίτζί κινηματογραφήθηκε το 2009 για το ντοκιμαντέρ «Ο όρμος» («The Cove») του Ελληνοαμερικανού Λούι Ψυχογιός, ένα κατηγορητήριο εναντίον του κυνηγιού δελφινιών που γίνεται σ’ αυτό το ιστορικό αλιευτικό λιμάνι στο νότιο τμήμα του νησιού Χονσού. Το ντοκιμαντέρ είχε τιμηθεί με Όσκαρ το 2010 και είχε προσελκύσει την προσοχή του κόσμου σ’ αυτή την πρακτική.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
14
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS