Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Μισέλ: Δέσμευση για μια Ευρώπη «με αυτοπεποίθηση και σίγουρη για τον εαυτό της»

Μισέλ: Δέσμευση για μια Ευρώπη «με αυτοπεποίθηση και σίγουρη για τον εαυτό της»

Καθήκοντα ανέλαβε σήμερα ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ παραλαμβάνοντας την σκυτάλη από τον Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ, δεσμεύθηκε για μια Ευρώπη «με αυτοπεποίθηση και σίγουρη για τον εαυτό της», ηγέτιδα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Θέλω μια Ευρώπη με αυτοπεποίθηση, σίγουρη για τον εαυτό της που θα εκφράζει τη θέση της», υπογράμμισε στη μεγάλη αίθουσα του κτιρίου του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώπιον ενός ακροατηρίου που αποτελείτο κυρίως από υπαλλήλους που είχαν έρθει να αποχαιρετήσουν τον Πολωνό και να καλωσορίσουν τον νέο κάτοχο του θώκου.

Σε μια σύντομη ομιλία, αφού μίλησε κολακευτικά για τον Ντόναλντ Τουσκ, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου αποκάλυψε τις προτεραιότητές του, που είναι κυρίως να κάνει την Ευρώπη «παγκόσμιο ηγέτη στην πράσινη οικονομία».

«Οφείλουμε να βρούμε έναν δρόμο που να λειτουργεί για όλες τις χώρες», διαβεβαίωσε.

Μία από τις μεγάλες άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι να επιτύχει μια συναίνεση στα μέσα Δεκεμβρίου κατά την πρώτη του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ως προέδρου του Συμβουλίου, του οργάνου όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, για τους μακροπρόθεσμους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ.

Τέσσερις χώρες δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που έγινε πριν από το καλοκαίρι να θέσουν το 2050 ως ορίζοντα για μια Ευρώπη ουδέτερη ως προς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ιδιαίτερα η Πολωνία, που ανησυχεί για τις ιδιαίτερα έντονες προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει προκειμένου να οδηγήσει την οικονομία της, που εξακολουθεί να εξαρτάται πολύ από τον άνθρακα, προς την ενεργειακή μετάβαση.

Θερμό χειροκρότημα για Ντόναλντ Τουσκ

Ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος μόλις διορίστηκε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ, ευρωπαϊκή δεξιά), έλαβε παρατεταμένο και θερμό χειροκρότημα έπειτα από πέντε χρόνια στην προεδρία του Συμβουλίου.

«Το κοινό μας σήμα και ο κοινός μας σκοπός είναι, και πρέπει να είναι, η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε στην εισαγωγή του πριν από την παρέμβαση του Μισέλ.

Συνέκρινε τη θητεία του με μια ταινία μεγάλου μήκους του μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ, που έλεγε ότι το σενάριο μιας καλής ταινίας «αρχίζει με έναν σεισμό» η ένταση του οποίου συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι το τέλος, αναφερόμενος κυρίως στην κρίση του ελληνικού χρέους και στο Brexit.

«Θα έχω το δικό μου ύφος, [θα είμαι] ανοικτός στον διάλογο και στρατευμένος στο να ρίχνω γέφυρες», υποσχέθηκε ο Σαρλ Μισέλ.

«Και ίσως θα είμαι πιο προσεκτικός στα τουίτ μου», είπε χαμογελώντας προς την κατεύθυνση του Ντόναλντ Τουσκ, η παρουσία του οποίου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε με την πάροδο των ετών προς την κατεύθυνση δηκτικών, μερικές φορές, σχολίων, ιδιαίτερα απέναντι στη βρετανική πολιτική τάξη και στο Brexit.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις