Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Μισός αιώνας Νταβός – Μια χούφτα άνθρωποι χαράζουν κάθε χρόνο τη ρότα του πλανήτη

Μισός αιώνας Νταβός – Μια χούφτα άνθρωποι χαράζουν κάθε χρόνο τη ρότα του πλανήτη

Έχουν περάσει 47 ολόκληρα χρόνια από όταν η παγκόσμια ελίτ έκανε την πρώτη της συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας.

Σε ένα υπέροχο σκηνικό σχεδον 50 χρόνια, το πρωί συζητούν τα προβλήματα του πλανήτη και το βράδυ πίνουν σαμπάνιες και κλείνουν δουλειές.

Τρείς ημέρες στο Νταβός της Ελβετίας αρκούν κάθε χρόνο σ΄εκείνους που κρατούν τις τύχες και το χρήμα του πλανήτη στα χέρια τους για να κάνουν το πλάνο της τρέχουσας χρονιάς.

Η τοπογραφία της περιοχής, το αλπικό τοπίο, βοηθά πολύ τις αρχές να φυλάξουν αυτό το ιδιότυπο φρούριο. 4.500 αστυνομικοί και χιλιόμετρα από φράχτες κρατούν τους άρχοντες του σύμπαντος ήσυχους.

Η εικόνα είναι η εξής: Οι ουρανοί της Ελβετίας είναι μποτιλιαρισμένοι με ιδιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Στο έδαφος, ισχυρά μέτρα ασφαλείας, ελεύθεροι σκοπευτές και διάσημοι όπου και να κοιτάξεις οι οποίοι φτάνοντας βγάζουν τις μπότες χιονιού και φορούν τα καλά τους.

Τσουχτερό το εισιτήριο για μια θέση στο Νταβός

Η τιμή για να είσαι μέλος του πιο ελιτίστικου κλάμπ του κόσμου είναι τσουχτερή. Για εσάς και για εμάς τσουχτερή. Για όλους εκείνους όχι. 60.000 δολάρια είναι η απλή συνδρομή για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Στο Νταβός κλείνονται οι πιο σημαντικές συμφωνίες τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες είναι τόσο πολλοί που μπορούν να γίνουν αόρατοι.

Το θέμα της κάθε χρονιάς στο Νταβός έχει να κάνει με τον πλανήτη φυσικά. Και η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι σαν να έρχεται το τέλος του κόσμου. Και ποιός θα σώσει τον πλανήτη; Οι πλούσιοι και οι ισχυροί. Στο Νταβός εξαλείφεται η φτώχεια, αποκαθίστανται οι βλάβες στο περιβάλλον και σταματούν οι πόλεμοι.

Την παραμονή της έναρξης του φετεινού Νταβός, μάθαμε τα νέα. Οι πλούσιοι του πλανήτη που αποτελούν το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού καρπώθηκαν πέρυσι το 82% του πλούτου. Οι φτωχοί φυσικά δεν πήραν τίποτα.  Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε 6 φορές πιο γρήγορα απο το κανονικό, Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 2010. Επίσης ένας καινούριος δισεκατομμυριούχος “γεννιόταν” κάθε δυο ημέρες από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2017.

Ψάχνουν άλλοθι κάθε χρόνο για το γιγαντιαίο κοκτέιλ πάρτι τους

Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο συγκεντρώνονται με ένα θέμα κάθε φορά αλλά ποτέ δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα. Ισα – ίσα που η κατάσταση επιδεινώνεται.

Το 1999 και ενώ η αντίσταση κατά της παγκοσμιοποίησης ήταν στο αποκορύφωμά της, ο τότε γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν είχε απευθύνει έκκληση στους ισχυρούς του κόσμου να δώσουν ανθρώπινο πρόσωπο στην παγκόσμια αγορά.

Πολλά κούφια λόγια ακούστηκαν τότε. Αόριστες κουβέντες και δεσμεύσεις. Ήταν τότε που έγιναν οι μεγάλες διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιποίησης στο Σιάτλ. Και; Τίποτα.

Ο άνθρωπος του Νταβός

Από την γέννησή του το φόρουμ του Νταβός είχε ως αρχή του τις φιλελεύθερες αρχές της οικονομίας των ανοικτών συνόρων. Ο ακαδημαϊκός Σάμιουελ Χάντινγκτον, ο επονομαζόμενος και “άνθρωπος του Νταβός”, τα περιέγραψε πολύ γλαφυρά. Η παγκόσμια ελίτ δεν έχει πίστη σε έθνη, βλέπει τα σύνορα ως εμπόδια και ευτυχώς αυτά χρόνο με τον χρόνο εξαφανίζονται. Οσο για τις κυβερνήσεις; Είναι κατάλοιπα του παρελθόντος που η μόνη χρησιμότητα που έχουν είναι να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις των ισχυρών.

Και αν θέλετε να χαζέψετε όλους όσοι έχουν συμμετάσχει στο Νταβός από το 2013 και μετά κάντε κλικ ΕΔΩ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις